Aranjarea meselor festive

Postat de miha in Tipsuri
10 Noi 2009
Aranjarea meselor festive

O masa frumos impodobita cere si un buchet de flori , care nu trebuie sa fie prea mare sau inalt, aranjat in vaze corespunzatoare.Asezarea mesei se face in functie de tipul mesei, numarul musafirilor si importanta (obisnuita sau festiva), spatiul disponibil.

Inainte de toate se pregateste camera in care se va servi masa.aceasta trebuie sa fie aerisita, curata si suficient de mare incat sa incapa toate persoanele invitate la masa. Nu este igienic si nici estetic ca unele persoane sa manance in picioare.

Micul dejun

Pe masa se asterne o fata de masa colorata sau un set simplu.Pentru fiecare pesrsoana se aseaza o farfurioara de aperitiv, o furculita, un cutit si o lingurita. Furculita se pune in stanga, cutitul in dreapta, cu lama spre farfurie si lingurita in fata. Sau se pun toate in partea dreapta pe un suport de tacamuri. Servetelul se pune in partea stanga a farfuriei, iara vasele comune (cos de paine, solnita) se aseaza pe mijlocul mesei.

Pranz

Aranjarea mesei se face dupa acelasi criteriu, doar ca se inmulteste numarul farfuriilor si al tacamurilor, in functie de numarul felurilor de mancare.

Pentru fiecare fel de mancare se foloseste o alta farfurie. Daca felul intai este supa sau ciorba se poate servi in cesti (supele) sau in farfurii adanci sau in castronele. Nu se recomanda servirea felului doi in aceeasi farfurie in care s-a servit felul intai.

De regula, se pun la masa si pahare pentru vin, apa, conic.

Cina

Pentru masa de seara se pun pe masa vesela si tacamurile corespunzatoare felurilor de mancare stabilite, mai putine decat la masa de pranz. Este bine ca la orice masa totul sa fie pregatit din timp, pentru a nu va ridica de la masa pentru completarea celor necesare.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking