Branza Mascarpone

Postat de cristinne in Alimente
6 Sep 2010
Branza Mascarpone

Pentru ca am facut recent un tiramisu, m-am interesat un pic si despre aceasta minunatie italieneasca numita mascarpone - ingredientul principal in reteta.

Mascarpone este o brânză triplu-crema, confecţionata dintr-o smântâna proaspătă, în general, scăzut in grăsimi, denaturata cu acid tartric. Este formata din laptele de vacă,  aceasta fiind cica hrănita cu ierburi speciale:ierburi proaspete şi flori - un regim alimentar special, care creează un gust unic deseori descris ca fiind "proaspăt şi delicios". Mascarpone este utilizat în mâncăruri regionale din Lombardia, unde este o specialitate.. Când e proaspătă, miroase a lapte şi smântână şi adesea, este utilizata în loc de unt pentru a îngroşa şi îmbogăţi rissoti. Brânză apartine ca origine din zona dintre Lodi şi Abbiategrasso, la vest şi la sud de Milano, probabil pe la sfârşitul secolului 16-lea sau la începutul lui al 17 lea. Unii spun ca numele a venit de la "mas que bueno" (în spaniolă pentru "mai bun decât bun"), deşi poate au fost doar o hotărâre efectuata de către un oficial spaniol atunci când Lombardia a fost dominată de Spania.. Sau, poate veni de la "mascarpia", dialectul local pentru ricotta, deoarece ambele brânzeturi sunt făcute printr-un proces practic identic. Asadar mascarpone nu este o smantana cum multi spun.

Cum este obtinuta : Laptele de vacă se aseaza, şi după ce crema a crescut în mod natural la suprafaţa laptelui, aceasta se degreseaza , se toarna în containere metalice, şi se încălzeşte într-un cazan dublu. Se odihneste la frigider timp de 12 de ore în containere speciale, unde se separă zerul.. Mascarponele (minus zer) este pusa în saci de pânză şi ii e permis să continue epurarea zerului inca 24 de ore suplimentare. Informaţii nutriţionale: Mascarpone are 453 de calorii pentru fiecare 100 de grame (3-1/2 oz) şi. Un conţinut relativ ridicat de grăsime de 47%.

(traducere proprie a unor informatii dupa un site italienesc)

Exista retete pentru facut branza mascarpone in casa, insa sunt dificil de facut si asa cum sustin si cunoscatorii, rezultatul categoric nu va fi acelasi. Ingredientele  pentru cea mai simpla branza mascarpone ar fi cu 1 litru de smantana proaspata si 1 / 4 linguriţă.acid tartric (disponibil de la farmacii şi unele bacanii). Procedeul este complicat si o eroare minora  poate strica toata crema (ca la maioneza), branzindu-se si nemaiesind cremoasa intr-un final, asadar nu merita chinul.

 

Asadar la tiramisu, nu folositi altceva decar branza mascarpone! nu se compara cu nimic altceva!

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking