Cafea prajita in casa

Postat de Bucataras in Cu de toate
13 Oct 2012

Am cumparat o cafea arabica braziliana, bob verde, 25 de lei kilogramul. Si m-am pus pe citit. Asa, la o prima impresie, se pare ca o poti praji la 230 de grade, intre 11 si 15 minute. semnul de referinta este "pocnetul", ca la floricelele facute la microunde. La al doilea pocnet al boabei ar fi bine sa le scoti din cuptor si sa le dai la racit.

In acest moment, am pus cuptorul pe 230 de grade, sa vedem ce o iesi. Am ales un tutorial de pe youtube, care ma invata ca este bine sa amestec boabele prima data la 4 minute, apoi la 3 si din nou la 3, iar dupa minutul 13 le pot scoate!

Sa vedem impreuna ce iese!

Primele 4 minute: cuptorul este incins. Am pus doar 30 de grame de cafea boabe verde, intr-o tava.

Le-am amestecat, mirosul este de cafea turceasca la ibric, inca nu simt aroma aceea placuta de cafea prajita! :D

Prima serie de 3 minute: incep sa se coloreze, dar foarte vag.

Au trecut 9 minute si sint maro deschis, inca nu miroase cum ma asteptam. N-am auzit nici primul pocnet :). Mergem inainte!

Am mai setat inca 10 minute cuptorul!

Poza noua dupa 15 minute, boabele incep sa prinda culoare maronie, frumoasa :)

Dupa 17 minute, deja sint colorate maro putin inchis, le-am mai amestecat putin. N-au pocnetul insa :)))), desi unora li s-a desprins o coaja subtire. Asta e ... daca le ard zic c-am vrut sa le fac dark =))

Le mai las 2 minute, adica in total 20 si le scot intr-o alta tigaie metalica pentru racire. Unii folosesc ventilator, eu le scot pe geam :)))), ca-i rece afara si le amestec usor cu lingura de lemn sa se raceasca!

Gata, le-am scos, le-am vinturat, au sarit cojile subtiri, arata chiar misto.

Rezumam: am incalzit cuptorul la 230 de grade cam 5 minute, am pus boabele verzi de cafea arabica braziliana intr-o tava si din cind in cind le-am amestecat (din 4 in 4 minute). Am rontait un bon, este foarte bun la gust!

Prima rijnire am facut-o mai mare. Apoi, emotia primei cafele. A iesit buna! Nu m-as face de ris cu ea. Cred ca 2 minute de prajire in plus... Dar sa vedem si gustul dupa "rijnirea" fina! Gustul este mai pronuntat amarui. Insa e bun!

Experimentul 2: Temperatura cuptorului la 250 de grade (cu ventilatie si caldura si de sus si de jos) si scazind timpul la 13 minute! A iesit mai prajita si cu gust si mai pronuntat amarui. Buna la ibric.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking