Care sunt beneficiile untului ghee si cum il putem face acasa

Postat de Adinuta in Alimente
5 Dec 2011
Care sunt beneficiile untului ghee si cum il putem face acasa

Pentru unii este cunoscut ca unt clarificat, pentru altii este elixirul aurii al vindecarii – ghee este un ingredient cheie in bucataria Indiana si Ayurvedica si este apreciat pentru versalitate, gust bun si alte beneficii pentru sanatate. Este derivat din unt printr-un proces de eliminare a laptelui solid pana cand devine usor de digerat, o alternativa sanatoasa la unt sau ulei si poate fi folosit la gatit sau ca ingredient pentru mai multa aroma si bogatie de gust unor anumite mancaruri.

Beneficii pentru gatit

-    Este un ulei excelent pentru gatit – pentru ca untul ghee nu incepe sa se arda decat la 190 grade Celsius, este ideal pentru a fi folosit la prajeli. Structura sa chimica este mai stabila decat cea a altor uleiuri atunci cand sunt incalzite.

-    Se pastreaza bine – datorita cantitatii reduse de umezeala, untul ghee poate rezista saptamani intregi in afara frigiderului. Poate rezista pana la 6 luni in frigider sau un an in congelator. Secretul longevitatii sale: pastreaza-l intr-un loc racoros, tine-l acoperit si asigura-te ca nu este contaminat de alte substante.

-    Este plin de savoare - datorita gustului deosebit si destul de aromat, nu este nevoie de mult unt ghee pentru a transforma o reteta.

Beneficii asupra sanatatii

-    Usor de digerat – procesul de a scoate particulele solide de lapte din unt elima din el lactoza si colesterolul. Astfel este mai usor de digerat decat untul obisnuit sau uleiurile vegetale.

-    Ant-inflamator – in medicina clasica Ayurveda untul ghee este folosit ca aliment anti-inflamtor, ceea ce il face un produs natural vindecator. Este de asemenea un elixir pentru intinerirea pielii, pentru a ajuta la digestie si a echilibra nivelul hormonal.

-    Flexibilitate – substantele continute de acest unt sunt lubrifiante pentru tesuturile conectoare si fac corpul sa fie mai flexibil.

-    Intareste sistemul imunitar – corpul devine mai rezistent la boli si lupta mai eficient impotriva lor; de asemenea se crede ca este responsabil cu prelungirea vietii.

Desi are un continut ridicat de grasimi, beneficiile pe care le are asupra sanatatii il fac o alternativa buna la unt sau ulei si il poti face chiar tu acasa.

Reteta unt ghee – cam doua cani

1.    Topeste 500 grame unt nesarat intr-o oala cu fund dublu, la foc mediu. Adauga 3-4 cuisoare daca vrei. Acest lucru te va ajuta sa obtii un unt mai clar si ii va da o aroma delicata.

2.    De indata ce untul incepe sa fiarba si sa faca spuma, redu temperatura. Tine untul topit la foc mic pana cand are o culoare aurie si nu mai produce spuma.

3.    Cand nu mai sfaraie, inseamna ca ghee-ul este gata.

4.    Lasa amestecul la racit si strecoara-l printr-un tifon steril. Arunca ce a ramas in tifon, pentru ca este colesterol pur.

Foto: tribe.net

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking