Cu ce putem inlocui grasimea in dulciurile de casa?

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
8 Dec 2011
Cu ce putem inlocui grasimea in dulciurile de casa?

Grasimea are numeroase functii in gatit si copt, dar uneori chiar ne dorim o mancare mai saraca in grasimi. Prin experimente realizate de dieticieni din jurul lumii, au fost descoperite mai multe optiuni pentru a inlocui untul, uleiul sau untura.

Desi produsul final nu este la fel ca cel din care grasimea a fost eliminata, multi inlocuitori ajuta la crearea unor retete delicioase si umede. Pe langa faptul ca sunt mai saraci in calorii, acesti inlocuitori adauga fibre, vitamine, minerale si proteine.

Piure de fructe si legume: multe fructe si legume contin pectina, ce se comporta in acelasi fel ca si grasimea animala si ofera acea suculenta copturilor. Sucul de mere neindulcit, bananele sau prunele facute piure sunt foarte bune la deserturi. Pentru cele mai bune rezultate, inlocuieste jumatate din grasimea dintr-o reteta cu un volum egal de piure de fructe. Poti inlocui untul si in proportie de 100%, dar schimbarile asupra texturii si aromei vor fi evidente.

Iaurtul: iaurtul slab poate oferi aceeasi umezeala unor copturi in acelasi mod in care o face si grasimea. Iaurtul grecesc este foarte bun pentru ca nu este atat de apos. Pentru a te asigura ca nu obtii un aluat prea moale, redu cantitatea de ingrediente lichide. Foloseste iaurt simplu, neindulcit in aceeasi cantitate in care ar trebui sa folosesti unt.

Branza dulce sau ricotta: branza cremoasa si slaba poate fi folosita ca inlocuitor de grasimi ca si iaurtul.

Seminte de in macinate: Aceste seminte bogate in fibre absorb umezeala si formeaza un gel prin care se retine lichidul, prajiturile fiind astfel moi si pufoase. Pentru a inlocui untul, foloseste 3 linguri de seminte de in macinate plus o lingura de apa la fiecare lingura de grasime sau ulei din reteta.

Nota: nu se recomanda folosirea margarinei low-fat pentru inlocuirea untului sau unturii pentru ca are un continut ridicat de apa, iar prajiturile nu vor avea textura dorita.

Foto: marketcook.wordpress.com

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking