Cele mai populare mituri despre legume

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
7 Noi 2011
Cele mai populare mituri despre legume

Cand vine vorba despre alimentatie, dietele si sfaturile par a fi intr-o continua schimbare. Azi ni se spune ceva, maine apare cineva care sa contrazica acest lucru. Sunt insa si idei care se impamantenesc si chiar daca se dovedesc a fi false, se tine cont de ele si sunt transmise mai departe.
 
1. Mit: Legumele proaspete sunt mai nutritive decat cele inghetate.

Adevar: Studiile arata ca uneori poti avea mai multi nutrienti in legumele inghetate, in functie de varietate si de cat timp stau in magazin sau piata. Orice leguma incepe sa isi piarda din calitatea nutritiva de indata ce este culeasa.

Cele congelate sunt inghetate imediat dupa ce au fost culese si isi pastreaza mai bine calitatile hranitoare.

Desigur, cand este vorba de legume de sezon, alegeti-le pe cele proaspete. Insa iarna de exemplu, mai bine cumparati spanacul congelat decat cel caruia ii ia vreo doua saptamani sa ajunga pe masa voastra.

2. Mit: Legumele gatite sunt mai putin hranitoare decat cele crude

Adevar: Depide de leguma. Cand le gatesti sunt distrusi anumiti nutrienti, dar sunt eliberati altii, spune Marion Nestle autoarea cartii "Ce sa mananci". Se distruge vitamina C si acidul folic, de aceea nu e o ideea prea buna sa gatesti citrice de exmplu.

Pe de alta parte, prin gatire se elibereaza vitamina A si nutrientii din fibre ceea ce le face mai usor de digerat. Este mai usor pentru corp si sa absoarba mai mult licopen, un antioxidant ce te protejeaza de cancer.

De aceea un sos fiert de rosii este mai sanatos decat rosiile crude. Gateste legumele la abur sau la stir-fry in loc sa le fierbi pentru ca multe vitamine trec in apa in care fierb si se pierd.

3. Mit: legumele locale sunt mai ieftine

Adevar: E adevarat ca multe legume care se produc in zona in care traiesti sunt mai convenabile ca pret. Mai ales in plin sezon cand producatorii vor sa se descotoroseasca de o  recolta masiva.

Dar nu este mereu cazul. Nu tot timpul exista subventii de la stat pentru aceste productii si ajungi sa platesti pretul real in care sunt incluse toate costurile de productie.

Preturile pot varia de la producator la producator, iar daca gasesti un fermier ale carui produse iti plac, poti obtine o reducere de fidelitate, daca ajungi sa cumperi din acelasi loc in mod constant sau iei cantitati mari. O alta solutie ar fi sa cumperi mai pe seara anumiie legume pentru ca atunci ai mai mari sanse sa platesti mai putin.

4. Mit: Cartofii ingrasa

Adevar: cartofii sunt lipsiti de grasimi si saraci in calorii. Sunt ieftini, sanatosi si contin destul de multe fibre, ceea ce inseamna ca ofera satietate pe timp destul de indelungat.

Si atunici de unde ideea ca ar ingrasa? Totul tine de cum ii gatesti. Cartofii prajiti sau facuti la cuptor cu grasime vor contribui in mod clar la dob clarandirea unor kilograme in plus.

5. Mit: Salatele sau legumele in vid sau impachetate sunt foarte curate

Chiar daca pe o punga scrie ca salata a fost spalata de trei ori inainte de impachetare si pare a fi foarte curata, trebuie neaparat sa o mai speli si acasa ca masura de precautie.

La controalele sanitare efectuate pe acest tip de produse s-au gasit de multe ori bacterii ce sunt cauzate de masuri de igiena precare. Cel mai bine e sa nu te bazezi pe ce declara un producator si sa fii prevazator.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking