Ciupercile

Postat de Irina in Legume
2 Oct 2011
Ciupercile

In Roma antica se considera ca ciupercile provin din fulgerul aruncat de Jupiter in timpul furtunilor, ceea ce explica aparitia lor oarecum neasteptata, ca prin magie. In China folosirea ciupercilor dateaza de cel putin 3000-4000 de ani, atat ca hrana cat si ca medicament. De altfel, in unele zone ale globului inca se mai intrebuinteaza ciupercile in ceremonii religioase, datorita efectului lor halucinogen.

Oricare ar fi istoria lor, consumam ciupercile cu mare placere pe de o parte datorita gustului lor aromat, iar pe de alta datorita continutului lor caloric scazut. Ele sunt o sursa buna de proteine de calitate, usor digerabile, de aceea inlocuiesc cu succes carnea. De asemenea sunt apreciate pentru continutul de vitamine( B12 si E), zinc, potasiu. Zincul din ciuperci poate fi de ajutor in tratarea depresiei si anxietatii, potasiul regleaza tensiunea arteriala.

Cum alegem ciupercile? Este bine sa alegem ciuperci netede, cu pielea si tulpina curate, fara lovituri. Proaspat gatite sunt mai bogate in substante nutritive, deci mai bine le cumparam in cantitati mai mici pentru a le putea pregati in timp de o zi, doua.

Cum le putem consuma? In stare cruda, feliate, in salate, usor inabusite sau adaugate in supe, fripturi, tocanite sau uscate. Ciupercile uscate au o aroma mai puternica decat cele proaspete. Ele trebuie inmuiate inainte de a fi preparate, iar apa poate fi folosita pentru a imbogati gustul supelor, sosurilor sau mancarurilor.

Cu ce se potrivesc cel mai bine? Cu usturoi verde, ceapa verde, patrunjel, cimbru, otet balsamic.

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking