Conservarea plantelor aromatice

Postat de bucataria_cu_mirodenii in Condimente
14 Ian 2013

Asa cum v-am promis zilele trecute, voi incepe sa va impartasesc in articole scurte, informatii utile din cartile din domeniul culinar din bucataria mea.
Recent mi-am cumparat Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, din care am ales pentru azi un domeniu care imi place mie tare: plantele aromatice. Vedeta de azi este PATRUNJELUL.
Voi incerca sa sumarizez doar ceea ce descrie mai pe larg Silvai Jurcovan pentru a evita copierea textului intocmai si ca sa nu-l calc pe bec pe bucataras... :).

Patrunjelul proaspat se spala in multa apa, se sterg, se rup frunzele si astern pe un tifon dublu. Se zvanta 24 de ore in loc racoros si retras de la lumina, se taie marunt si se intind din nou rasfirate pe tifon pentru a se usca cu usurinta. Se pastreaza astfel dupa ce s-au uscat bine, in punga de hartie sau in borcan cu capac inchis ermetic pentru a-si pastra aroma. Ce coincindenta, anul trecut am plantat si eu patrunjel, l-am spalat, la zvantat, l-am uscat si apoi l-am pus in punga de hartie, dupa care mi-am luat niste borcanase frumoase de la Ikea si le-am depozitat acolo. Asa am procedat si cu cimbrul si cu mararul. Frunzele de patrunjel se pot pastra si verzi in congelator depozitate in pungi de nailon. Puteti sadi patrunjelul in propria bucataria, in ghivece, tinut intr-un loc racoros.
Dintr-o alta carte despre Plante aromatice (de Andrea Rausch si Brigitte Lotz) la care de altfel tin foarte mult, am aflat ca are efecte terapeutice fiind o bogata sursa de vitamina C, purifica sangele si favorizeaza productia de celule ale acestuia.

Este folosit si in cosmetica la parfumuri, iar pireul proaspat calmeaza iritatiile si curata tenul.

Pe alta parte, foarte important de retinut este faptul ca uleiul de patrunjel poate cauza probleme rinichilor si ficatului si poate provoca avort spontan, nefiind recomandat consumul uleiului de catre femeile insarcinate.

Sperand ca informatiile pe care vi le-am furnizat, va vor fi utile, va astept in curand la urmatorul articol.

Cu drag, Daciana


Citeste si:

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei
Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking