Cum poti prelungi durata de viata a alimentelor

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
7 Ian 2012
Cum poti prelungi durata de viata a alimentelor

De multe ori risipim mancarea, insa daca tinem cont de cateva reguli simple ne putem bucura de anumite ingrediente mai mult timp:

Congeleaza

Congelatorul nu este doar pentru inghetata, carne si legume, ci poate fi o metoda buna de a pastra mai mlt tot felul de alimente. Ierburile proaspete pot fi spalate, taiate si puse in pungute la inghetat. Ai gasit unt la reducere si vrei sa cumperi mai mult? Ce e in plus poate fi tinut la congelator. Iar daca in weekend nu prea ai chef sa iesi dupa paine, poti avea mereu in congelator una intr-o punga. A ingheta faina pentru 48 de ore ajuta la distrugerea anumitor oua de insecte ce s-ar putea gasi in ea. De asemenea, daca ingheti zaharul brun previi intarirea acestuia. In general congelatorul creste durata de viata a celor mai multe produse, dar tine cont de faptul ca nu trebuie sa exagerezi pentru ca cele mai gustoase sunt cele proaspete.
Planuieste
In ziua de azi de multe ori este mai simplu sa cumperi mancare semi-preparata in ultimul moment decat sa iti planuiesti mesele in avans. Cu toate acestea, daca iti faci un plan simplu pe toata saptamana pentru a sti de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregati cateva retete principale si nu a lua lucruri pe care nu le vei combina neaparat si care raman apoi in frigider si se strica.
Nu risipi
Ne facem vinovati de a cadea in extreme: punem la fiert o intreaga punga de paste in loc de ¾ din ea sau facem o cantitate prea mare de supa. Cel mai bine este sa masori ce ai nevoie pentru a nu pierde timpul si a nu risipi din mancare. Daca nu ai nevoie de exemplu de suc de lamaie, pur si simplu taie lamaia sau inteap-o intr-un colt si nu taia intreaga lamaie.
Bicarbonat de sodiu
Un lucru care nu ar trebui sa iti lipseasca din frigider este bicarbonatul de sodiu, pentru ca fructele si legumele emit etilena ceea ce le face sa se strice mai repede, dar si produsele din jurul lor.
Alege fructele
Un mar stricat este de ajuns pentru a le strica pe restul, de aceea gandeste-te la fructele stricate ca la virusi contagiosi, de aceea daca tii mai multe fructe la un loc verifica in mod constant daca unul nu a inceput sa se strice pentru ca si restul se vor strica mult mai repede.
Inveleste in folie
Chiar daca multe produse sunt bine impachetate nu inseamna ca este mereu practic sa le pastram in amabalaj in special dupa ce le desfacem. Cascavalul sau branza de exemplu poate fi infoliate dupa ce au fost desfacute pentru a nu se intari sau a prinde miros si gust de frigider.
Servete de hartie
Chiar daca nu este chiar cea mai ecologica idee, a folosi servete de hartie te poate ajuta sa prelungesti viata alimentelor tale. Ele pot fi puse in sertare in frigider si absorb apa lasata de legume si oprind putrezirea lor.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking