Cum sa combinam corect alimentele

Postat de Corina33 in Alimente
27 Iul 2010
Cum sa combinam corect alimentele

 Ma pasioneaza acest subiect de ceva vreme pentru ca am observat pe propria piele cum se comporta organismul meu cand mananc anumite alimente, ca uneori sufar de stres digestiv (arsuri, reflux, crampe, gaze) si ca in timp organismul se si imbolnaveste. 

Am incercat sa disociez alimentele si am vazut ca ma simt mai bine si am mai multa energie cand consum la o masa numai fructe, lactate sau numai legume, dar nu pot trai numai cu atat.

Citind mai multe despre toate acestea am constatat ca noi mancam destul de prost facand multe asocieri nepermise gen: carne cu cartofi, peste cu orez, pui cu paste, oua cu paine, branza cu paine,cereale cu lapte.

Animalele nu fac combinatii alimentare incorecte, mancand doar un singur fel de mancare odata: carnivorele mananca numai carne, ierbivorele doar verdeata, frugivorele doar fructe etc. Nici un animal nu alege varietatea de alimente pe care noi oamenii o consideram o masa conventionala. De fapt, suntem singura specie de pe pamant care, dupa ce a mancat, trebuie sa ia medicamente pentru a misca mancarea prin tubul digestiv.Mancarea care sta in stomac se altereaza, iar substantele nutritive se pierd. Si totul cu o enorma cheltuiala de energie.

Daca mancam diverse alimente incompatibile, corpul nostru nu este capabil sa ofere atentie fiecarui tip de aliment si astfel digerarea fiecaruia in parte este scurtata. Asemanarea cu un calculator ar fi urmatoarea: vreti ca un calculator sa indeplineasca o anume sarcina, dar deodata ati supraincarcat sistemul cu o multime de comenzi si astfel el se blocheaza si se inchide. 

Iata cateva reguli utile pe care le-am gasit:

  • Daca mancam carne, avem voie sa o mancam cu salata, si nu cu cartofi, orez, macaroane, branza, paine.
  • Putem sa combinam carnea cu : fasole verde, rosii, spanac, vinete, telina, conopida, dovlecei.Vegetalele se digera in orice fel de sucuri, acide sau alcaline.
  • Daca gatim vegetale pentru a le manca langa o friptura la gratar, ar fi bine sa facem si o salata de cruditati.
  • Putem manca alimente gatite bogate in amidon (cartofi, orez, fasole verde, paste, vinete, usturoi), dar trebuie sa mancam si o salata de cruditati.
  • Uneori, natura a amestecat ea singura proteinele. Este cazul fasolei. Organismul nostru este incapabil sa digere bine acest amestec (de acea baloneaza) prin modificarea combinatiei sucurilor digestive.
  • Putem combina doua proteine de acelasi fel : carne de orice fel, produse lactate diferite, dar nu doua proteine diferite, ca de exemplu: oua cu lactate, carne cu oua.
  • Combinarea amidonoaselor intre ele se poate face pentru ca ele nu se descompun atat de greu ca proteinele si nu apare fenomenul de fermentatie de exemplu : putem combina cartofi cu crutoane, fasole cu orez, cartofi cu fasole, fasole cu paine. Cel mai bine ar fi sa nu le combinam, dar daca o facem totusi, nu ne vom deranja stomacul.
  • Desertul la finalul mesei este cea mai mare greseala. Nu va putea fi digerat dupa doza sanatoasa de carbohidrati si proteine ingerata, si se va transforma in alcool fermentat, otet si acizi acetici.
  • Fructele trebuie consumate ca o masa separata, cu 30-60 minute inainte de masa obisnuita sau dupa.
  • Combinatia de cafea cu lapte e destul de intolerabila pentru stomac, la fel ca si cafeaua bauta dupa masa.

Tranzitul normal in organism:

  • Apa, 0-15 min.
  • Sucul, 15-30 min.
  • Fructele, 30-60 min.
  • Cele mai multe vegetale, 1-2 h
  • Granele si fasolea, 1-2 h
  • Vegetale dense in proteine(fasolea), 2-3 h
  • Carne si peste, 3-4h sau mai mult
  • Vietati marine cu carapace, de la 8 ore in sus

Acum, daca veti merge la un nutritionist o sa va spuna exact ce sa mancati si la ce ore, dar cine are taria si disciplina necesare pentru a urma un asemenea program? Daca am putea pune in practica macar cateva din regulile de mai sus cred ca ne-am simti mai bine si am fi mai sanatosi.

 

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking