Detoxifierea organismului dupa perioada Sarbatorilor - alimente recomandate

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
4 Ian 2012
Detoxifierea organismului dupa perioada Sarbatorilor - alimente recomandate

Perioada sarbatorilor a trecut si odata cu ea s-au terminat si bunatatile cu care ne-am rasfatat zile la rand si ar cam fi timpul pentru o detoxifiere. Zaharul in exces, grasimile si alcoolul au incetinit capacitatea de filtrare a ficatului. De aceea o saptamana sau mai mult de detoxifiere poate face minuni pentru corpul nostru dupa o perioada in care nu am avut un regim tocmai serios.

Putem sa ii oferim organismului nostru un impuls pentru a functiona mai bine, incluzand in dieta noastra cateva alimente care vor ajuta ficatul sa elimine toxinele.

Lamaile

Un pahar de limonada la inceputul zilei este o modalitate excelenta de a ne pune in miscare organismul si de a ajuta digestia. Adauga suc de lamaie la orice mancare crezi ca i s-ar putea potrivi pentru ca vitamina C te va ajuta sa te detoxifici si sa arzi grasimile.

Legumele verzi

Mananca-le crude, sotate, pregatite stir-fry sau in sucuri si smoothies. Clorofila care se gaseste in aceste legume elimina toxinele provocate de fum, metale grele, ierbicide sau produse de curatat.

Toate fructele

Contin antioxidanti, fibre, vitamine si practic orice ati nutrienti la care te poti gandi. Fructele sunt esentiale pentru curatarea organismului, iar merele, afinele si strugurii sunt printre cele mai bune exemple.

Sfecla

Aceste radacinoase de cuoare rosie-visinie sunt pline de fibre ce cresc productia de enzime antioxidante din ficat, ceea ce ajuta fierea sa isi elimine continutul, dar astfel sunt eliminate si alte toxine din corp. Poate fi folosita si proaspata la salate, coapta sau in supe.

Ghimbir

Te-ai intrebat care este legatura dintre ghimbir si mancarea japoneza? Este un sprijin digestiv. Pe langa faptul ca linisteste stomacul, ghimbirul este anti-inflamator si contine antioxidanti. Poti sa il folosesti sub forma de ceai, pentru a condimenta mancarurile de tip stir-fry sau pentru a da o aroma deosebita dulciurile.

Varza

Exista doua tipuri principale de enzime pentru detoxifiere in ficat, iar aceasta leguma crocanta ajuta la activarea ambelor. Foloseste-o in salata, stir-fry sau consum-o sub forma de suc.

Anghinare

Numeroase studii arata ca anghinarele ajuta la sanatatea ficatului si a bilei, imbunatatind digestia. Daca esti in cautarea unei solutii natural pentru detoxifiere, anghinarea este o leguma ideala.

Semintele de susan

Cunoscute pentru faptul ca protejeaza celulele ficatului de efectele daunatoare ale alcoolului si al altor chimicale, semintele de susan sunt foarte bune inainte si dupa o petrecere. Incearca pasta concentrata cunoscuta sub numele de Tahini.

Ceaiul verde

Nicio lista de alimente pentru detoxifiere nu ar fi completa fara ceaiul verde. Acesta pune in miscare functiile ficatului si ajuta organismul sa se curete de toxine.

O alta modalitate naturala de a elimina toxinele este prin transpiratie. De aceea incearca sa faci sport de cateva ori pe saptamana sau sa mergi la sauna.

Foto: fitsugar.com

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking