Este sanatos sau nu gatitului la microunde?

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
4 Noi 2011
Este sanatos sau nu gatitului la microunde?

Cuptorul cu microunde - un accesoriu aproape omniprezent din gospodariile ultimilor ani, in special la orase. Grabiti, sau dintr-o obisnuinta aproape egala cu dependenta, ne incalzim aproape zilnic mancarea la microunde. Insa unii dintre noi merg si mai departe: aleg sa prepare mancaruri de la zero pana la final in undele cuptorului. E sanatos sau nu acest lucru?

Nu trebuie bagatelizata insa nici simpla incalzire a mancarii la microunde - cel mai important aspect consta in pierderea vitaminelor, din cauza undelor puternice. Obtinem o mancare incalzita dar cu aport minim de vitamine: asta vrem cu adevarat atunci cand ii hranim pe cei dragi din jurul nostru?

Desi, din pacate, nu exista studii complexe legate de efectele gatitului la microunde (cum ar fi coacerea unui pui, de la starea cruda pana la faza finala) a existat totusi un studiu medical foarte important: astfel, s-a constatat ca persoanele care consuma mancare preparata la microunde capata in timp un nivel mai scazut de celule albe in organism.

Un alt studiu a aratat ca gatitul carnii la microunde, din stare cruda pana la faza finala, gata de a fi consumata, nu asigura eliminarea completa a bacteriei E-coli din carne. O alta ingrijorare, dezaprobata de medici, insa luata in considerare de adeptii vietii sanatoase, se refera la vasele de plastic care se introduc cu mancare in cuptorul cu microunde. S-a demonstrat ca mici particule, invizibile ochiului uman, migreaza din vasele de plastic in mancare. Cantitatea e insuficienta pentru ca organismul sa se resimta - asigura medicii, insa adeptii vietii naturale intreaba, totusi: "De ce sa ne luam acest risc, de a ne introduce particule chimice in organism?". Prin umare, se recomanda folosirea de vase de portelan sau de sticla atunci cand doriti sa incalziti alimente.

In concluzie, expertii culinari si in nutritie recomanda ca gatitul la microunde sa fie evitat si sa fie folosite in continuare aragazul si cuptorul aragazului. Cel mult incalziti mancarea la microunde, cateva minute, dar nu gatiti timp indelungat.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking