Festivalul cascavalei Valea Doftanei

Postat de LALY in Bucataras hai hui
21 Sep 2010
Festivalul cascavalei  Valea Doftanei

Comuna Valea Doftanei este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, cu multe valente turistice si lipsita de surse de poluare si degradare a mediului. Ea se afla situata in partea nordica a judetului Prahova, intre vaile Prahova  si Teleajen.Raul Doftana traverseaza localitatea in lung. Izvorand din muntii Garbovei, el parcurge o distanta de cca. 50 km pana la confluenta cu raul Prahova, spre sud de Campina.Inainte de intrarea in localitatea Valea Doftanei, apele raului au fost zagazuite prin constructia barajului de la Paltinu, formand un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu " o mica mare montana" - zona turistica de mare atractie.
Pentru cei interesati sa ajunga la Valea Doftanei, le este recomandat  drumul care leaga Campina de Barajul Paltinu, prin cartierul Voila.

 

Pentru cei care nu stiu in fiecare an pe la jumatatea lunii septembrie,aici se organizeaza “Festivalul Cascavelei”.Sarbatoarea campeneasca este dedicata Zilei Muntelui si promoveaza ,,Cascaveaua'', un produs lactat preparat de localnicii din zona,o manifestare de traditie care,an de an atrage mii de oameni in zona.

Cei care ajung in aceasta zona mirifica,vor fi incantati sa vada ca traditia romaneasca inca mai dainuie pe aceste meleaguri.

De fapt este vorba de un targ complex,organizat in aer liber,in care se promoveaza produsele traditionale romanesti:produse de artizanat,tamplarie,mobilier,produsele apicole,dar nu in ultimul rand pastrama,carnatii de casa,bulzul,branza de burduf in coaja de brad,casul,tuica si vinul,afinata,dar cea care se va afla in centrul atentiei va fi desigur renumita Cascavea,specialitatea casei.

Inca de la primele ore ale diminetii,poti zari mesele imbelsugate cu bunatatile localnicilor,care ne imbie care mai de care.Apoi pe la amiaza fumul care se ridica de la mititei si pastrama,aburii mamaligilor preparate in ceaune imense,mirosul bulzurilor care se rumenesc pe gratare,pun stapanire pe stadionul comunal.Este timpul in care  nimeni nu poate rezista in fata unei portii de pastrama si unui pahar de vin.

Intreband un localnic care este reteta bulzului acesta ne-a marturisit:avem reteta noastra,care se transmite din generatie in generatie.Se face o mamaliga mai tare,pe care o modelam in palmele umezite in zer.Punem in mijlocul fiecarei bilute o bucata de branza si unt.Punem apoi bilutele pe gratarul incins pana se rumenesc bine la suprafata,numai atunci branza va fi topita.

Aici o portie de bulz costa in jur de 5 lei,pastrama costa in jur de 25 lei kg,carnatii de casa 20 lei kg.Renumita cascavea se vinde intre 20-25 lei kg.

Nu vor lipsi din program nici momentele artistice de calitate,pe scena amplasata pe terenul de fotbal din satul Traisteni urmand sa urce indragiti interpreti ai muzicii populare precum Steliana Sima,Niculina Stoican,dar si numeroase ansambluri folclorice,etc.Iar la miezul noptii are loc faimosul foc de artificii.

Si iata ca la finele celor doua zile cat a durat festivalul,am realizat ca am petrecut clipe minunate alaturi de cei dragi mie,ca am ajuns intr-un colt de rai pe care oamenii,asa cum sunt unii dintre ei (rai) nu au reusit sa-l strice in totalitate.

Padurea si peisajul,care parca ne imbratisaza,ne invaluie in mirosul de floricele care inca mai cresc,brazii ne imbie cu mirosul lor de rasina,iar apa care susura printre pietre ne imbie auzul.

 

 

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking