Fructele şi legumele negre

Postat de medioto59 in Bucataras eFeminin
22 Ian 2012
Fructele şi legumele negre

Topul celor mai bune dintre ele.

Murele, orezul negru şi soia neagră conţin un tip de antioxidanţi foarte eficienţi în prevenţia diabetului, bolilor de inimă şi cancerului, spun nutriţioniştii.

Legumele de culoare verde sunt renumite pentru proprietăţile lor puternic antioxidante. Însă nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu le ocolim nici pe cele negre, pentru că şi acestea aduc beneficii pentru sănătate, mai multe chiar decât celelalte. „Vegetalele şi cerealele de culoare neagră conţin mai mulţi antioxidanţi decât cele de culoare mai deschisă, datorită conţinutului mai mare de pigmenţi", spune Cy Lee, profesor de chimie alimentară la Universitatea Cornell, din New York. Pigmenţii conţinuţi de acestea se numesc antocianine. Potrivit studiilor care au urmărit efectele antocianinelor asupra sănătăţii, aceste substanţe pot reduce semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta diabet, afecţiuni cardiovasculare şi chiar cancer. Iată care sunt vegetalele şi cerealele negre cu cea mai mare concentraţie de antioxidanţi:

Murele. Datorită concentraţiei foarte ridicate de antioxidanţi, aceste fructe previn declinul mintal la vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat recent de specialiştii Centrului de Cercetare Geriatrică din Boston, SUA. În plus, murele sunt foarte bogate în fibre. O ceaşcă de fructe conţine 8 grame de fibre din cele 25 de grame recomandate zilnic. Poţi opta în acest sezon fie pentru fructele uscate, fie pentru siropul de afine. Pe ambele le găseşti în magazinele cu profil naturist.

Orezul negru. În China antică, doar împăratul şi nobilii aveau voie să consume acest tip de orez, considerat pe atunci o delicatesă, pentru că se procura greu. Mult mai târziu, avea să se descopere faptul că orezul negru are şi proprietăţi nutriţionale deosebite, datorită antocianinelor din compoziţie.

Soia neagră. Un studiu publicat la sfârşitul anului trecut de o echipă de cercetători sud-coreeni în „Journal of Agricultural Food and Chemistry" susţinea că un consum regulat de soia de culoare neagră poate preveni obezitatea, diabetul şi poate scădea nivelul colesterolului „rău" din sânge. După ce au hrănit 32 de şoareci de laborator cu boabe negre de soia, cercetătorii au observat la aceştia o scădere cu până la 60% a nivelului colesterolului. Acest tip de soia se găseşte şi la noi, în câteva magazine, deşi cel galben este mai comercializat.

Lintea neagră. Pe lângă cantitatea mare de antioxidanţi, această leguminoasă mai are un atu: concentraţia crescută de fier. O ceaşcă de linte neagră conţine 8 miligrame de fier, adică aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată femeilor. Din acest motiv, lintea neagră este recomandată îndeosebi persoanelor care suferă de anemie feriprivă (prin carenţă de fier).

SURSA:http://www.adevarul.ro/life/sanatate/adevarul_sanatate-legume-fructe-antioxidanti-proprietati_0_624538068.html

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking