Inca cateva cuvinte despre miere

Postat de Sidy in Alimente
13 Noi 2014
Inca cateva cuvinte despre miere

Mierea de albine  este binecunoscuta pentru calitatile sale speciale ce ne ajuta in sanatatea noastra. O lingurita de miere in fiecare zi ne creste imunitatea, dar si ne ajuta sa racim mai rar in sezonul rece. Din proprie experienta am descoperit acest lucru si il recomandam cu caldura tuturor. Treptat am inlocuit si zaharul din ceai sau cafea cu miere, astfel intreaga familie raceste mult mai rar.

Mierea cumparata de pe marginea drumului, este cea mai proasta miere posibila. Asta pentru ca este tratata termic (adica fiarta) si astfel isi pierde proprietatile.Iar mierea care a fost tinuta in soare ,este degradata calitativ.

In comert se gaseste un tip de miere care este facuta de albine, dar artificial. Adica, in loc ca albinele sa fie duse in camp la flori si din ce culeg sa fie hraniti stupii, ele sunt tinute intr-un singur loc si sunt hranite cu o hrana artificiala (care contine inclusiv zaharuri). Albinele hranite artificial produc tot miere. Insa mierea produsa astfel este o zeama inchegata de zahar, nu produsul pe care ni-l dorim noi, cel natural si de albine.

Mierea adevarata se cristalizeaza. Este o reactie normala si pe care ne-o dorim, cu toate ca arata mai bine daca e lichida .

Mierea adevarata e mai scumpa. Pentru ca productia ei genereaza costuri mai mari. Una este sa plimbi albinele din loc in loc, sa le ingrijesti ca la carte, si alta e sa le dai zahar pe paine de mancare si-atat.

Sa va spun cateva cuvinte despre resturile de la miere, care dupa stoarcere  ,in cateva zile ajung deasupra mierii. Mierea fiind lichida impinge in sus toate resturile, iar aceste resturi sunt bucati de capacele, pastura, polen, faguri si binenteles albine sau bucati din albine. Dupa ce dam la o parte albinele si raman produsele stupului, singurele persoane care mananca aceste “resturi”, suntem noi apicultorii si membrii familiei, deoarece ar trebui sa oferim prea multe explicatii si oamenii nu ar prea intelege cand le-am spune ca le vindem resturi.

Ceva asemanator se intampla si la capacelele (gumita de la albinute) care se lipesc de dinti, iar multi oameni renunta sa le consume, desi fac minuni in vindecarea si prevenirea multor boli.

Capacelele de faguri contin miere, ceara, propolis, cu care albinele "sigileaza" mierea .Ele se mesteca pana la disparitia totala a mierii, insa se pot mesteca ca pe o guma de mestecat, pana la topirea completa a tuturor componentelor.

Astfel, se recomanda folosirea capacelelor pentru afectiuni ale stomacului , ale ficatului, ale cavitatii bucale (stomatita, paradontoza),afectiuni respiratorii. Mai sunt bune pentru infectii - datorita efectului antibiotic,in  afectiuni cardiace, stimuleaza activitatea sistemului imunitar.

Mierea de rapita este mai putun cunoscuta.

Albinele apreciaza in mod deosebit aceasta planta si, in perioada de inflorire, culturile intinse de rapita sunt un adevarat rai pentru ele, de unde culeg mari cantitati de polen si nectar.

Trebuie stiut insa ca, datorita continutului mare de apa,  mierea de rapita se cristalizeaza foarte repede. Din aceasta cauza, mierea de rapita se gaseste numai sub forma cristalizata, avand aspectul unei creme, cand este in borcane , parca este ....untura.

 Ea este recomandata mai ales persoanelor care sufera de boli de rinichi. De asemenea, mierea de rapita se recomanda si in tratamentul osteoporozei. 

Consumul de miere de rapita protejeaza ficatul, splina si pancreasul de diverse boli.

 Mierea de rapita este foarte buna in combaterea aftelor.  Un tifon inmuiat in miere ,apoi stearsa cu el cavitatea bucala, va ajuta la eliminarea aftelor.

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking