Intrebuintarea aspicului

Postat de miha in Tehnici
11 Dec 2009
Intrebuintarea aspicului

Cu aspic se orneaza preparatele de carne, peste, oua, salate. Se pastreaza la rece timp de 2-3 zile. In cazul in care prinde pojghita, se spala cu apa calda, dupa care se trece usor prin apa rece. Dupa ceasta operatie se mai poate pastra 2 zile.

Pentru a fi glasate cu aspic este necesar ca preparatele sa fie complet terminate si foarte bine racite. Inainte de a incepe glasarea, aspicul inmuiat prin incalzire se imparte in 2 vase. Intr-unul se pune o cantitate mai mica, completandu-se pe masura ce se foloseste si se tine intr-un alt vas cu gheata. Se amesteca incontinuu ca sa nu se prinda de fund si cand incepe sa se ingroase se foloseste repede, ajutandu-ne de o pensula.

Aceasta operatiune se repeta de mai multe ori pana se obtine o glazura uniforma. Daca in timpul acestei operatiuni aspicul s-a intarit se poate reincalzi ori de cate ori este nevoie. De aceea se recomanda racirea in vase mici.

Dupe ce un preparat a fost aranjat pe platou se garniseste cu aspic in diverse moduri.

Aspicul tare se taie:

    * in felii cu un cutit special, reglat in forme triunghiulare, care se pun de jur imprejurul preparatului. Restul de aspic se taie marunt, se stropeste cu vin alb si se introduce intr-un pos si se orneaza dupa dorinta.
    * se mai pot taia felioare, iar din acestea diverse forme (patrate, dreptunghiuri) de aceeasi marime, cu care se garniseste marginea platoului. Restul aspicului se taie marunt si se presara deasupra preparatului.

Cu aspic se garniseste curcanul fript, lafel si fripturile servite reci.

Aspicul nu se coloreaza, el trebuie sa fie transparent si sa aiba o culoare aurie, iar taiat in bucati sa straluceasca.

Aspicul si toate preparatele servite cu aspic se consuma iarna. Daca se foloseste in alt sezon, se prepara mai tare si se lucreaza numai la rece, tinandu-se la rece pana la servire.

Proba aspicului prin racire nu este suficienta, trebuind sa se incerce si prin pipait sau tocare cu cutitul. daca nu se inmoaie si bucatile nu se lipesc intre ele, aspicul este gata.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking