legumele-izvor de sanatate 1

Postat de caroline in Legume
1 Ian 2013
legumele-izvor de sanatate 1

legumele sunt tare bune in bucatarie...foarte putine sunt mincarurile care sa nu contina legume.insa putin stiu ca ele sunt si extraordinare medicamente naturale ...

am gasit intr-o carte de bucate veche de vreo 30 de ani o lista cu legume si rolul lor :) si m-am gindit sa o impartasesc ptr ca poate ptr unii va fi folositor.

BUSUIOC : frunzele de busuioc se folosesc ptr a aroma salsele,supele,omletele,carnea,salata de rosii,pastaile,mazarea,docvleceii.este ingredientul de baza pentru ''PESTO ALLA GENOVESE''.ca medicament el favorizeaza digestia si diminueaza crampele la stomac.se prepara o infuzie cu 3 gr busuioc la 1 pahar cu apa.este de asemenea bun ptr respiratie.

SCORTISOARAscortisoara este folosita ptr a da aroma dovleacului salse ptr carne de porc si miel,orezul cu lapte,ciorba de peste sau pui,conopida,inghetata,biscuiti si fursecuri.ca medicament e buna ptr gingii si se recomanda sa se faca gargara mai multe ori pe  zi cu citeva picaturi de tintura ( 20 gr scortisoara cu 100 gr alcool 70 grade, lasata la macerat 8 zile) diluata intr-un pahar cu apa.

CUISOARE :cuisoare sub forma de praf sau intregi se folosesc la ciorbele de carne ,supa de orez si mazare,supa de peste,limba,umpluturi,salsa de ciuperci.ca medicament se sfatuieste a se prepara o bautura impotriva frisoanelor,durerilor de cap,probleme de digestie,punind intr-o ceasca cu vin rosu cald indulcit cu zahar sau miere,cuisoare (1 bucata),coaja de la portocala,un baton vanilie si putina nucsoara.

CHIMEN DULCE : semintele de chimen se folosesc la pastele cu sardine,peste,costita de porc,varza,chiftele,paine cu cuisoare,clatite de castane.conform unor retete vechi se utilizeaza ca aperitiv.ajuta la digestie facind infuzie obtinuta cu 1 gr de seminte chimen tocate intr-un pahar cu apa.ptr pleoape umflate ,ptr respiratie urit mirositoare se fac spalari respectiv  gargara  cu o infuzie din 2 gr seminte chimen tocate fin intr-un pahar cu apa.

DAFIN : se foloseste la ciorbe si supe de legume.ciorba de peste,fructe de mare,peste fiert,prajeli,ficat,morcovi,cartofi,salsa de rosii .ca medicament este bun la digestie preparind o infuzie de 1 gr foi dafin cu un pahar cu apa.se bea o ceasca.

MAGHIRAN :se foloseste la supele de legume,carne de miel si capra,umpluturi de carne,cirnati,pui umplut.ca medicament e bun la digestie,impotriva  durerilor abdominale,raceala,tuse.se prepara o infuzie cu 1 gr maghiran,intr-un pahar cu apa.pentru dureri de cap,reumatism se fac frectii cu o infuzie din 5 gr maghiran si un pahar cu apa.

MENTA :se foloseste la salate de legume,dovlecei in otet.e bun ptr a elibera caile respiratorii in caz de raceala,sinuzita si respiratie urit mirositoare,se face gargara cu  5 gr menta la un pahar cu apa.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking