Mamaliga cea de toate zilele

Postat de AdriiAdi in Alimente
25 Feb 2013
Mamaliga cea de toate zilele

Din Balcani pana in sudul Frantei fierturas de malai adica mamaliga a constituit un element de baza in secolele trecute.In Sicilia si sudul sarac sl peninsulei Italiei polenta (mamaliga italienilor)este un simbol local. O istorie precisa a mamaligii in regiunile romanesti este greu de facut , pentru ca mentionarea ei in cronici e ocazionala. Totusi la campie taranul roman si a inghitit bucata de mamaliga,fie ca a trudit la claca,pe mosia boierului,fie ca a avut din malaiul lui,decat sa imparta cu vitele in ograda.

Mamaliga pe care o stim azi si o inghitim cu totii nu este totuna cu mamaliga de pe vremaea voievozilor din tarile romane.Cereala din care romanul veacurilor indepartate isi pregatea mamaliga/lipia sau meiul sau malaiul. de aici denumirea de mamaliga a ceeea ce azi se face din porumbul care a fost adus din Lumea Noua la gurile Dunarii Prin secolul al 17 abia. Prima mentionare despre cultivarea papusoiului in Moldova este din vremea domniei lui Constantin Duca(1693-1695). ion Neculce ne spune ca voievodul a pus de bir un zlot pe pogonul de papusoiul pe care oamenii il sapau ca sa nu moara de foame.

Cucuruzul peste ani avea sa ajute romanul sarac sa nu moara de foame si sa si manifeste spiritul ludic printr o multime de expresii :malai-mare,am pus o de mamaliga,nu fi mamaliga,esti mamaliga........

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking