Manual pentru pastrarea vitaminelor

Postat de SanatateAcasa in Alimente
4 Mai 2012

Fructele si legumele constituie surse importante de vitamine si minerale, iar pentru buna functionare a organismului, acestea trebuie consumate zi de zi. Cum trebuie gatite corect? Din pacate, multi romani nu gatesc alimentele corect, tocmai din aceasta pricina apar si probleme de sanatate, carentele de vitamine, sau mai grav, se poate ajunge si la spitalizare, din pricina unui sistem imunitar slabit.

Metode sanatoase de gatit

Evitati sa prajiti carnea. Carnea fripta pe gratar contine mai multe vitamine.

In ceea ce priveste legumele si fructele, mai ales cand vreti sa gatiti salate, ori placinte, evitati sa le dati pe razatoare. Daca procedati astfel, nu va faceti un obicei din asta, vitaminele si mineralele nu se asimileaza in aceasta forma.

Nu exagerati cu spalarea! Nu spalati excesiv fructele si legumelor.

Nu fierbeti legumele! Legumele trebuie fierte doar la aburi, ceea ce presupune o fierbe incompleta, adica nu se implica apa, ci doar aburi. Legumele astfel sunt inmuiate putin, doar asa, ca sa fie mai usor consumate. Pentru a se pastra crocante, legumele trebuie mai apoi spalate cu multa apa rece, aceasta le revigoreaza, le pastreaza.

Pastrati apa de fierbere pentru prepararea supei, aceasta dintai contine vitamine si minerale.

Nu gatiti alimentele la temperatura ridicata, alegeti variantele sanatoase. De asemenea, evitati sa tineti mancare amult timp pe foc, cum se intampla in cazul multor ciorbe.

Reguli privind alegerea alimentelor

Intotdeauna trebuie cumparate fructe si legume proaspete. Daca puteti, cumparati fructele si legumele, de la un producator local, mai ales daca stiti ca nu foloseste pesticide.

Nu alegeti alimente care au fost depozitate in raft de cateva zile, chiar daca va fac cu ochiul. Alegeti-le doar pe cele proaspete.

Daca partea financiara va permite, alegeti produse bio. Chiar daca sunt mai scumpe, acestea sunt sanatoase, nu contin chimicale. Totusi, ati putea alege calitatea, in defavoarea cantitatii, adica mult si prost. Cu alte cuvinte, putin si bun.

Reguli privind depozitarea

Fructele si legumele trebuie pastrate in sertarase speciale, in frigider.

In ceea ce priveste laptele, acesta nu trebuie sa stea la lumina, isi va pierde proprietatile.

Daca aveti mancare veche in frigider, evitati sa o reincalziti. Resturile, in special cele vechi, ori prost pastrate, sunt periculoase.

Alegeti alimentele congelate! Chiar daca acestea sunt congelate, sunt in multe cazuri mai sanatoase decat conservele. In ceea ce priveste produsele alimentare congelate, acestea sunt aduse in aceasta stare in conditii sigure, pe cand sunt proaspete. Pentru ca sunt congelate, acesta pot fi mai usor transportate. Dar, multe fructe si legume, desi vanzatorul zice ca sunt proaspete, pot fi vechi.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking