Cateva motive pentru a manca mai multi morcovi

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin
12 Ian 2012
Cateva motive pentru a manca mai multi morcovi

Crocanti, gustosi si plini de vitamine, morcovii sunt printre cele mai populare legume si ne putem bucura de ei intregul an.

Contin antioxidanti
La fel ca alte legume si fructe, morcovii sunt bogati in antioxidanti cum ar fi alfa si beta-carotenul, vitamina C si luteina. Fiecare tip de morcovi contine cantitati diferite de antioxidanti specifici. Morcovii portocalii sunt bogati in beta-caroten, cei galbeni in luteina, cei rosii si visinii antocianina.
Pentru ochi sanatosi
Uneori stereotipurile sunt adevarate – cum ar fi cel ca morcovii sunt buni pentru ochi. Desi daca mananci foarte multi morcovi nu iti va imbunatati vederea, acestia contin o cantitate ridicata de beta-caroten pe care ficatul o transforma in vitamina A – un nutrient important pentru mentirea sanatatii ochilor si nu numai. Lipsa vitaminei A poate duce la cataracta, degenerare maculara, ochi uscati si in cazuri extreme, orbire. Morcovii contin luteina, un antioxidant ce previne aparitia degenerarii maculare.
Prevenirea cancerului
S-a dovedit faptul ca morcovii au capacitatea de a reduce aparitia unui anumit tip de cancer cu pana cu pana la o treime. Falcarinolul, un pesticid natural care se gaseste in morcovi previne si aparitia unor infectii fungice. 
Frumusete
Acidul retinoic, un derivat al vitaminei A revitalizeaza pielea si o versiune usoara a sa este folosita in cremele anti-rid.
Sanatatea inimii
Datorita continutului ridicat de antioxidanti, morcovii ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Un studiu de 10 ani din Olanda a scos la iveala faptul ca fructele si legumele portocalii/galbene ofera o mai mare protectie inimii decat o fac legumele verzi, rosii sau albe si ca dintre legumele portocalii pe care le avem la dispozitie, morcovii ne ofera cea mai buna protectia in fata bolilor de inima. Ei contin si substante anti-inflamatoare si pot preveni coagularea celulelor rosii .
Detoxifiant natural
Vitamina A ajuta ficatul sa functioneze si sa elimine toxinele din corp. Continutul ridicat de fibre ajuta la regularea sistemului digestiv.
Foto: smh.com.au

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking