Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea a IV-a)

Postat de Adinuta in Craciun
29 Oct 2011
Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea a IV-a)

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului.

Germania

In Germania, principalele mancaruri servite la masa de Craciun sunt friptura de gasca si crapul prajit, dar si preparatele din carne de rata si purcelus pot fi intalnite. Garniturile tipice includ cartofi si varza verde, rosie sau de bruxelles.

In anumite regiuni, masa de Craciun este servita nu de Ajun, ci a doua zi. In acest caz, masa de seara este una simpla, la care se mananca salata de macaroane si carnati. Dulciurile sunt obligatorii si printre desrturile preferate se gasesc: martipan, batoane condimentate - lebkuchen, cateva feluri de paine, tarte cu fructe si painici fructate, cum ar fi Christstollen si Dresden Stollen.

Islanda

La ora 6 seara se serveste masa de Craciun in Islanda, iar mancarurile servite depinde de preferintele fiecarei familii. Printre cele mai populare retete se numara insa Hamborgarhryggur, ceea ce e un fel de sunca de porc, dar si carne de ren, miel afumat, rata sau curcan.

Liban

Libanezii, in mare parte crestini, dar si musulmanii au parte de doua mese mari de Craciun: una in noaptea de 24 si cea de-a doua in ziua de 25, la amiaza.
De multe ori, ce ramane la masa din seara de Ajun, iar familia se reuneste pentru ambele mese. Friptura de curcan este cea mai comuna alegere, la fel ca si puiul sau kebab-ul. La miezul noptii, crestii merg la biserica pentru slujba religioasa specifica.

Citeste si partea I, II si III!

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking