Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea I)

Postat de Adinuta in Craciun
29 Oct 2011
Masa de Craciun: o calatorie culinara in jurul lumii (partea I)

Masa de Craciun este foarte importanta pentru multe popoare si in general reuneste retete traditionale, specifice tarii respective, dar reprezinta si respectarea anumitor cutume religioase. Sa facem o calatorie culinara pe la mesele incarcate cu bucate felurite, in functie de cum a pastrat fiecare datina locului:

Armenia

In cele 50 de zile de post care preced Craciunul, sarbatorit in stil vechi pe 6 ianuarie, armenii pastreaza obiceiul unui post vegetarian, dar care include uneori si peste sau fructe de mare.

2010/12/13//162072-armenian_bean_and_walnut_pate.jpg

 Masa de Craciun propriu-zisa, desi nu include preparate din carne, are o varietate de mancaruri delicioase, printre care fructe uscate si proaspete, branzeturi, masline, nuci si seminte. Se servesc mai multe tipuri de peste si mancaruri pe baza de legume si cereale integrale, cum ar fi painile numite cheoreg sau peda. Se mai serveste o budinca speciala de Craciun, ce poarta numele de Anushabour.

Cele mai comune mancaruri care se gasesc la fiecare masa armeana in seara de Ajun sunt pestele prajit, salata verde si spanacul. Se servesc in general dupa slujba religioasa la care participa toti membrii familiei.

Austria

La fiecare piata de Craciun austriaca vei gasi de cumparat prajituri mici, traditionale, numite kekse fara de care sarbatorile nu ar fi complete.

2010/12/13//162074-sznitel.jpg

 Bucataria austriaca este asemanatoare celei germane, iar mancarurile servite de Craciun includ crap prajit, tort Sacher si prajiturele numite lebkuchen si sterne. Se servesc de asemenea preparate din carne de gasca, sunca, dar si deserturi cum ar fi mousse-ul de ciocolata.

Snitelul vienez este de asemenea o mancare apreciata ce se face din carne de vita si este acoperit intr-o crusta crocanta de pesmet. Este prajit in unt si se serveste cu o garnitura din lamaie, ansoa, capere si putin patrunjel, alaturi de cartofi copti cu chimen.

Snitelul perfect este pe cat de lat posibil si subtire si trebuie sa acopere intreaga farfurie. Pentru a obtine aceste proportii, se foloseste un ciocanel de lemn cu care se bate bine carnea pe ambele parti, pana devine aproape transparenta.

Australia

Masa de Craciun in Australia este destul de asemanatoare celei din Anglia. Cu toate acestea, pentru ca  se sarbatoreste in miezul verii, multe mancaruri cum ar fi cele cu sunca, pui si curcan sunt servite in general reci. Gratarele reprezinta o alta modalitate de a fugi de caldura emisa de cuptor.

2010/12/13//162075-australia.jpg

 Se mananca fructe de mare si peste, iar la desert Pavlova, un fel de bezea cu fructe de sezon, cum ar fi mango sau cirese. Ca o influenta italiana, la masa australienilor se gaseste si Panettone, un fel de cozonac pufos.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking