"Medicamente" de toamna - fructele

Postat de MotanLaOale in Fructe
27 Sep 2012
"Medicamente" de toamna - fructele

CASTANELE  COMESTIBILE

Castanele comestibile pot fi consumate coapte sau piure.

Ele sunt un antiseptic pentru tubul digestiv, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos si muscular. Continutul in sulf este mic, insa datorita faptului ca au sulf ajuta la dezinfectie si la refacerea oaselor, mai ales ca au in componenta si fosfor care ajuta la osificare.

Magneziul pe care-l contin ajuta si el foarte mult atat la sistemul osos cat si intregului organism. Potasiul ajuta inima si vasele de sange. Se cunoaste actiunea acestor fructe mai ales in cazul celor cu afectiuni venoase (varice, etc). Sunt de mare ajutor tuturor celor care doresc sa se supraalimenteze si chiar sportivilor si convalescentilor. Fierul pe care-l contin ajuta si la refacerea sangelui.

De retinut faptul ca fructele castanului sunt contraindicate obezilor si bolnavilor diabet.

Se recomanda in: afectiuni coronariene, afectiuni venoase sau arteriale, astenie fizica si psihica, anemie, batranete, convalescenta, crestere, decalcifiere, depresie, flebite, hemoroizi, osteoporoza, stomatita, tromboflebita, varice.

Tinctura de castan se recomanda in: varice, hemoroizi, hipertrofie de prostata, reumatism, entorse, mialgii, artroze, spondiloze, artrite entorse, contuzii, tendinite, bursite, fracturi, nevralgii, mialgii, afectiuni inflamatorii ale aparatului urinar.

STRUGURII

Cele mai iubite fructe din aceasta perioada sunt, fara indoiala, strugurii.

Recunoscuti pentru efectele de revigorare si vitaminizare a organismului, cat si pentru efectele lor diuretice si depurative, strugurii reprezinta un desert delicios pentru orice masa.

Actiune farmacologica: energic muscular si nervos, remineralizant, antitoxic, stimulent si decongestionant hepatic, racoritor, colagog, diuretic, laxativ, antiputrid, reduce cantitatea de colesterol din sange, elimina acidul uric in exces, ajuta in cazul cancerului.

Se pot folosi in urmatoarele afectiuni: afectiunile inimii (controleaza nivelul colesterolului si il impiedica sa se depuna pe artere), afectiuni pulmonare, afectiuni traheale, afectiuni renale, afectiuni vezicale, afectiuni hepatice, artrite, anemie, angina, astenie, azotemie, bronsita, calculoze, cancer (antitumoral), congestia ficatului, congestia splinei, convalescenta, demineralizare, dermatoze, dispepsii, eczeme, edeme, enterita, dermatoze, febra, furunculoze, guta, hemoptizii, hemoroizi, hipertensiune, intoxicatii cronice mercuriale si saturnale, litiaze, nefrite, obezitate, pletora, retentie urinara, reumatism, sarcina, senectute, stomatite, surmenaj, sporturi de rezistenta, stari acute, temperamente biloase si sangvine, tuberculoza pulmonara, tulburari digestive.

GUTUILE

Galbena gutuie, dulce amaruie, nu e doar lampa la fereastra toata iarna noastra, ci si un fel de farmacie.

Proprietati farmaceutice: fructele, semintele si florile sunt astringente, stomahice, aperitive, fortifiante ale ficatului, vindeca o serie de afectiuni. Acidul malic contribuie la neutralizarea sangelui. Pectina ajuta la coagularea sangelui, utila in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza, de asemenea la afectiunile intestinale cu diaree sau chiar dizenterie. Este tonica pentru intreg organismul si contine si vitamina care ajuta la refacerea celulara. Extern se mai poate folosi chiar la prolapsul rectal sau uterin. Se fac clisme si spalaturi in acest caz.

Se utilizeaza la urmatoarele afectiuni: afte, arsuri-in special ceai din seminte, bronsite, cheilite fisurate, conjunctivita, degeraturi, diaree, distonie digestiva, eczeme, faringite, fisuri anale, fisuri mamelonare, gingivite, hemoragii uterine, hemoptizii, hemoroizi, hiperaciditate gastrica, infectii respiratorii, inapetenta, insuficienta hepatica, iritatiile pielii, leucoree, prolaps rectal si uterin, rani tegumentare, raguseala, riduri, stomatite, tuberculoza, tuse, ulceratii, voma.
Frunzele se folosesc si pentru a vopsi in galben sau negru in functie de concentratie.

DOVLEACUL

Dovleacul contine leucina, tirozina, peporezina, vitamina B, provitamina A, fosfor si este recunoscut pentru proprietatile sale nutritive, sedative, racoritoare, emoliente, laxative si diuretice. Este indicat in astenii, infectii urinare, insuficienta renala, hemoroizi, dispepsii, enterite, dizenterie, constipatie, afectiuni cardiace, insomnii, diabet.

Semintele sunt cea mai hranitoare parte din dovleac si contin mult magneziu. Un studiu realizat de cercetatorii francezi a aratat ca barbatii cu un nivel ridicat de magneziu prezinta un risc cu 40% mai mic de a muri tineri.

Semintele va scapa si de viermii intestinali. Acestea se curata de coaja tare, pastrind insa membrana subtire verzuie, se trec prin masina de tocat carne si se amesteca cu miere sau dulceata (100 de grame de miere la 300 de grame de seminte); se ia pe stomacul gol in portii mici pe parcursul unei ore.

Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul semintelor de dovleac datorita continutului lor bogat in vitamine. Pe langa faptul ca ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, semintele de dovleac au un efect echilibrant glandular si nervos. Semintele de dovleac sunt recomandate cardiacilor!

Bolile de inima asociate unor valori crescute ale colesterolului pot fi ameliorate cu ajutorul unei cure de seminte de dovleac. Se scot din alimentatie carnea, prajelile, untul si margarina, precum si produsele de cofetarie si patiserie. Se consuma zilnic in jur de o suta de grame de seminte de dovleac, al caror ulei contine acizi grasi polinesaturati, care sunt un elixir pentru vasele de sange. Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele de dovleac se consuma doar neprajite.

Sursa : avantaje.ro       

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking