Fructele cu cele mai multe vitamine

Postat de laurapopescu in Fructe
25 Noi 2012
Fructele cu cele mai multe vitamine

Fructele sunt o sursa majora de vitamine de care are nevoie organismul uman. In acest articol va voi remarca acele vitamine care joaca un rol important pentru a avea un corp sanatos.

Fructe cu vitamina A
Unele din fructele bogate in vitamina A sunt: portocalele, pepenii verzi, merele, murele si piersicile. Vitamina joaca un rol important in reproducerea celulelor si formarea de hormoni. Mai mult decat atat, ea stimuleaza sistemul imunitar si imbunatateste cresterea parului si unghiilor. Vitamina A instiga cresterea si dezvoltarea de dinti si oase. Deficientele pot duce la boli, cum ar fi orbire, piele uscata, dinti si oase slabe.

Fructe cu vitamina B1
Vitamina B1 este cunoscuta si sub numele de tiamina. Este importanta pentru transformarea carbohidratilor in energie, precum si pentru a asigura functionarea normala a sistemului nervos, inima si muschii. Lipsa acestei vitamine cauzeaza o boala cunoscuta si sub numele de beriberi. Simtomele acestei boli sunt amorteala in maini si picioare, oboseala, dureri musculare, pierderea poftei de mancare si varsaturi. Esita cazuri in care boala poate afecta sistemul cardiovascular.

Fructe cu vitamina B2
B2 apare ca riboflavina. Este importanta in productia de celule rosii in sange si in cresterea organismului. Kiwi este unul din fructele in care se gaseste aceasta vitamina.

Fructe cu vitamina B3
Banele, piersicile, pepele verde, kivi si pepenele galben sunt cele mai bogate surse de vitamina B3. Vitamina este esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos si digestiv. Un aport bun de B3 previne boala pelagra care provoaca tulburari gastro-intestinale, dermatita, insomnie si chiar dementa. Aceasta vitamina se gaseste sub numele de niacina. Este importanta in eliberarea energiei din alimente, dar, de asemenea pentru buna functionare a peste 50 de enzime.

Fructe cu Vitamina B5
Vitamina B5 este esentiala pentru metabolismului si este cel mai frecvent intalnita in banane si citrice. Aceasta este, de asemenea, numita si acid pantotenic si este necesara pentru producerea de colesterol, care, la randul sau stimuleaza producerea de vitamina D.

Fructe cu vitamina B6
Vitamina B6 ajuta la cresterea de anticorpi si joaca astfel un rol important in buna functionare a sistemului imunitar. Lipsa acesteia poate duce la iritabilitate, greata, insomnie si alte alergii.

Fructe cu vitamina B9
Foarte importanta in timpul sarcinii, deoarece aceasta este necesara pentru cresterea si dezvoltarea celulelor corespunzatoare fatului. Vitamina este, de asemenea, cunoscuta sub numele de acid folic. Se gaseste in capsuni, mure, kiwi, portocale si banane.

Fructe cu vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic si protejeaza tesuturile si celulele. Se gaseste in mere, banane, pere, portocale, prune, lamai, capsuni, zmeura, mure, struguri, mango, kiwi, pepene verde. Ajuta la o mai buna absorbtie a fierului. Reduce riscul de cancer si boli cardiovasculare.

sursa: retete-sanatoase.ro

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking