Obiceiuri de Craciun

Postat de miha in Craciun
3 Dec 2009

Inainte de sarbatori cu 40 de zile, crestinii respecta Postul Craciunului, post care se termina in seara de Craciun.

Ziua de Ignat, ziua in care se taie porcul este o zi importanta de dinainte de Craciun. Atunci se vor prepara carnatii, chisca, sarmalele, caltabosul si cozonacul, bucate alese ce vor imbelsuga masa de Craciun.

"La Craciun, cand taia tata porcul, si-l parlia, si-l oparia, si-l invalia iute cu paie, de-l inadusii, ca sa se poata rade mai frumos, eu incalecam pe porc deasupra paielor si faceam un chef de mii de lei".  (Ion Creanga)

Inainte de Craciun se pregatesc si turtele sau „pelicincile Domnului”. Aceste turte se fac din faina, apa si sare, din aluat nedospit.  Din aluat se rup bucati mici, care se intind cu sucitorul pana devin foarte subtiri.  Aceste foi se coc pe plita sau pe o tabla,iar in momentul coacerii acestea fac niste basicute. Dupa ce  turta s-a rumenit pe o parte, se intoarce si pe cealalta. Se intind intr-un loc uscat pentru cateva zile,pentru a se usca pe deplin.

In trecut se foloseau niste crengute verzi de brad pentru a impodobi casele in ziua de Crraciun, crengute care mai tarziu au fost inlocuite cu pomul intreg. Acest obicei, ca si acela de a face daruri, era considerat pagan.

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking