Plante medicinale de cules în lunile iulie şi august

Postat de Zamfira in Cu de toate
17 Iul 2013
Plante medicinale de cules în lunile iulie şi august

Busuioc

(Ocimum basilicum L., fam. Labiatae)

Este mult apreciat în popor, fiind considerat ,,buruiana dragostei”. În scopuri medicinale se foloseşte partea aeriana a plantei care se recoltează în timpul înfloririi.

Busuiocul are însuşi antipastice, recomandându-se şi împotriva ameţelilor, dispepsiilor de origine nervoasă. Este un bun stimulent general; de asemenea este şi un bun sedativ, pectoral şi diuretic, recomandat în migrene, dureri de cap nervoase, flatulenţa, colici, tuse simplă şi convulsive, în angine, meteorism, nervozism, insomnie şi stări de vomă. Busuiocul are şi rol antiseptic.

Intern se poate folosi sub forma de ceai, obţinut prin infuzarea a 5-10 grame de plantă la o cană de 250 ml de apă fierbinte.Din acest ceai se va lua câte o cană după mesele principale. În cazul insomniilor se va consuma o cană de ceai seara, la culcare. Planta întreagă este recomandată în cazul catarelor urinare. Tot intern se poate folosi şi siropul de busuioc la un litru de sirop. Esenţa de busuioc luată câte 5-6 picaturi pe o bucăţică de zahăr acţionează puternic asupra spasmelor gastrice şi durerilor de cap. În scopul sporirii secreţiei de lapte, se ia după mese câte o ceşcuţă de ceai dintr-o infuzie de 50 de grame la un litru de apă. Busuiocul îndepărtează muştele şi ţânşarii, iar cel mai bun remediu al înţepăturilor de albine şi de viespi sunt tot frunzele sale.

Cătuşnica

(Nepeta cataria L., fam. Labiatae)

Cătuşnica este o plantă înaltă de aproape un metru, cu frunze mici, ovale, în forma de inimă, frumos mirositoare. În medicina populară, s-a folosit mult timp partea aeriană a plantei, ca stimulant al organelor genitale, favorizând fecundaţia.

Cătuşnica este şi un foarte bun calmant. Potoleşte tusea convulsive, sau pe cea a fumătorilor. Are şi efect asupra balonării gastrointestinale. Are însuşiri antispasmodice şi excitante.

Planta se recoltează în timpul înfloritului, care are loc toată vara. Intern se foloseşte ca infuzie 20-30 de grame la litru, trei ceşti pe zi, între mese. Vin medicinal: 15-30 de grame la litru, câte un pahar la mese. Sub formă de sirop este indicat contra tusei convulsive (10 gr la 100 ml de apă, lăsând să infuzeze 20 de minute, se strecoară şi se pune miere până devine sirop), câte o lingură la 2 ore. Frunzele de cătuşnică, mestecate, au efect calmant asupra durerilor de dinţi.

 

 

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking