Produse Traditionale-zona Ardealului

Postat de Constelatialeu in Cu de toate
18 Apr 2013
Produse Traditionale-zona Ardealului

Tot din ''Ghidul Gastronomic al Romaniei'' am sa va prezint ''Produsele traditionale'' specifice fiecarei regiuni in parte.

ARDEAL:

1.Paine si produse de panificatie:

-Colaci :Galda de jos-Alba,Calinesti Oas-Satu-Mare,Seica Mica,Sadu-Medias,Sibiu,Selimbar,Arpasu de jos-Sibiu

-Cozanaci:Alba-Iulia,carpinis-Alba,Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg.Secuiesc-Covasna,Sibiu,Seica mica,Mosna,Scoreiu,Sadu,Arpasu de jos,Medias-Sibiu

-Lichie:Seica mica,sadu,Mosna,Medias-Sibiu

-Paine ardeleneasca:Seica mica,Sadu,Mosna,Rasinari-Sibiu

-Paine batuta de coaja:Sebes-Alba,Rasinari,Medias-Sibiu

-Paine cu cartof:Salonta-Bihor,Sibiu,Rasinari,Mosna,Scoreiu,Sadu,Medias,selimbar-Sibiu,Sintionlunca,Sf.Gheorghe,Cernat,Aninoasa,Ozun,Ghidfalau,Ojdula-Covasna

-Paine de casa;Sancrai-Alba,Satu-Mare,Carei,Petresti,Foieni-Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg,secuiesc,Imeni,Ojdula-Covasna

-Paine neagra:Salonta-Bihor

-Paine pe vatra:Scarisoara,Campeni-Alba

-Paine traditionala:Bunesti,Crihalma-Brasov

-Palanet cu cartof:Aiud-Alba

-Pita si turta de malai:Satu-Mare

-Placinte:Sebes,Blaj-Alba

2.Produse din carne:

-Caltabosi:Aiud,Campeni,Miraslau_alba,Covasna,Sighisoara-Mures,Sibiu

-Carnati:Nadlac-Arad,Vulcan-Hunedoara

-Carnati afumati:Aiud,Campeni-Alba,Foieni-Satu-Mare

-Carnati de casa:Brad-Hunedoara,Regin-Mures,Carei,Satu-Mare,Sibiu

-Carnati de casa afumati:Sf.Gheorghe-Covasna,Sighisoara-Mures

-Carnati de porc( afumati sau nu):Campeni-Alba,Oradea-Bihor,Sibiu

-Carnati proaspeti:Sf.Gheorghe-Covasna

-Ceafa legata si afumata:Simleul silvaniei-Salaj

-Ciolan afumat:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba

-Clisa afumata:Simleul Silvaniei-Salaj

-Costita de casa:Satu-Mare

-Gusa cu boia:Reghin-Mures

-Jambon afumat:Foieni-Satu-Mare

-Jambon de casa:Carei,Satu-Mare-Satu-Mare

-Pecie lunga afumata:Simleul Silvaniei -Salaj

-Piept de casa:Satu-Mare

-Salam:Nadlag-Arad,Covasna,Sf.Gheprghe-Covasna,Vulcan-Hunedoara,Sibiu,Simleul Silvaniei-Salaj

-Salam de casa:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Brad-Hunedoara

-Sangerete:Aiud-Alba

-Slanina afumata:Sibiu,Campeni,Aiud,Miraslau-Alba,Covasna,Sf.gheorghe,Foieni-Covasna

-Slanina cu boia afumata:Oradea-Bihor

-Slanina de casa:Carei-Satu-Mare

-Sunca:Nadlad-Arad,Oradea-Bihor

-Toba:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Sibiu

-Toba alba:Sighisoara-Mures

-Toba taraneasca:Sibiu

-Virsli:Pianu de sus,Daia Romana-Alba,Salasu de jos,Brad-Hunedoara

3.Produse din lapte:

-Branza afumata:Taga-Cluj

Branza burduf:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Rebrisoara-bistrita-nasaud,Bobalna,Dej-Cluj,Batanii mari,Belin,Chichis,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Mures,Bodia-salaj,Micasaca,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza framantata:Craciunelu de jos-Alba,Brates,Ilieni-Covasna,Micasaca,Poplaca,Sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza proaspata de vaca:Bratca-Bihor,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Sibiu-Sibiu

-Branza telemea:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Bratca-Bihor,Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Huedin,Panticeu,Taga-Cluj,Hunedoara,Simeria-Hunedoara,Reghin-Mures,Bodia,Jibou-salaj,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Branza topita:Bobalna-Cluj,Zalau-Salaj

-Cas:Batanii Mari,Ilieni-Covasna,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Cas gras:Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud

-Cas in saramura:Balan-Salaj

-Cas proaspat din lapte de vaca :Alba-Iulia,Blaj-Alba

-Cas proaspat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de vaca:Alba-Iulia-Alba

-Cascaval:Bagau,Coltesti,Blaj-Alba,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Dej,Panticeu,Taga-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Vata-de jos-Hunedoara,Panet-Mures,Bodia,Jibou,Zalau-Salaj,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Cascaval afumat:Taga-Cluj,Brates,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Panet-Mures

-Cascaval afumat impletit:Panet-Mures

-Iaurt:Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara

-Lapte batut:Brates,Chichis,ilieni-Cavasna

-Papusi de cas:Ilieni-Covasna

-Smantana:Coltesti-Alba,Bobalna-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Bodia,Girbou,Jibou,Zalau-Salaj,Sibiu-Sibiu

-Smantana fermentata:Blaj-Alba,Bratca-Bihor

-Unt:Craciunelul d ejos-Alba,Belin-Covasna

-Urda:Blaj-Alba,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

4.Bauturi spirtoase:

-Horinca:Carmazana-Satu-Mare

-Palinca:Mediesu Aurit,Carmazana,Vama-Satu-Mare

-Palinca de prune:Lungasu de Jos-Bihor

-Rachiu de fructe:Talmaciu-Sibiu

-Rachiu de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica:Talmaciu-Sibiu

-Tuica de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica de Transilvania:Mediesu Aurit-Satu-Mare

5.Alte produse:

-Miere-Sibiu-Sibiu

-Zacusca ardeleneasca:Sibiu-Sibiu

Lectura placuta !

Va urma....

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking