Reteta originala a Babicului de Buzau

Postat de ioana_malia in Alimente
23 Sep 2012
Reteta originala a Babicului de Buzau

Folosesti: carne de porc (adaugi si vita doar daca vrei sa scurtezi timpul de uscare ), ardei iute rosu tocat, bulion de ardei preparat dupa reteta sarbilor gradinari, sare, mat de vita. Pentru bulionul de ardei se folosesc numai ardei kapia care se lasa la "putrezit" intr-un sac vreme de o saptamana. Cand incepe sa se scurga zeama, se dau prin ciur si se obtine o pasta concentrata. Din cojile care raman, sarbii gradinari fac boia.

Carnea se toaca mare, se adauga toate ingredientele de mai sus, se framanta compozitia de mai multe ori, de-a lungul a doua zile. Se umple matul de vita fara sa se lase goluri de aer. Se "calca" apoi cu sticla pentru aplatizare si pentru eliminarea eventualelor goluri. Se lasa la zvantat si apoi se afuma.

Aceasta este o reteta traditionala a sarbilor gradinari din buzau. Sarbarii buzoieni pregateau babicul iarna , dar il mancau abia la primavara, cand incepeau lucrul la gradina, iar babicul era singura mancare care "tinea" pe caldurile acelea.

Sursa: Radu Anton Roman, Povestile Bucatariei Romanesti

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking