Sân Petru de iarnă (16 ianuarie)

Postat de Zamfira in Cu de toate
15 Ian 2013
Sân Petru de iarnă (16 ianuarie)

Această sărbătoare cade întodeauna pe 16 ianuarie, zi care este considerată miezul anotimpului rece. Pentru creştini, în această zi se sărbătoreşte Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru. În popor, însă, este corespondentul iernatic al sărbătoririi Sfântului Petru (Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel cad în ziua de 29 iunie).

Despre lanţul lui Sân Petru, o străveche poveste românească spune:

,,Cică evreii au încercat de nenumărate ori să-l reconvertească la iudaism pe Sfântul Petru. El a refuzat însă de fiecare dată. Când cuvânta el odată înflăcărat mulţimii, evreii l-au prins şi l-au băgat în temniţă, prins în lanţuri grele, vrând mai apoi să-l răstignească. El a început a se ruga lui Dumnezeu, dar, după o vreme, a adormit. În somn a venit un înger şi i-a spus:

-Scoală Petre, nu dormi/Nu dormi, nu odihni,/Că e vremea a fugi!

Când s-a trezit Sfântul Petru, a constat că lanţurile erau rupte, uşile temniţei erau deschise şi, fără să stea pe gânduri, a fugit şi s-a alăturat celorlalţi apostoli. De atunci se serbează Închinarea lanţului Sfântului Petru."

Sfântul Apostol Petru este rugat în această zi să-i ferească pe oameni de prigoane şi închisori. O credinţă foarte veche spune că a ţine post în această zi e foarte bine, căci acelora care vor posti ,,nu li se va strica fruptul peste an".

,,Poveţele maicii Sofronia"

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking