Scoici marinaresti perfecte in 5 pasi simpli

Postat de Sylvia in Tehnici
31 Iul 2014
Scoici marinaresti perfecte in 5 pasi simpli

Pasul 1  

Sortarea si clatirea scoicilor: asezati scoicile intr-o sita si clatiti-le cu apa rece in mai multe jeturi consecutive. Nu uitati ca scoicile trebuie sa fie vii in momentul prepararii asa ca toate scoicile care sunt deschise, cu cochilia zdrobita sau alterata trebuie aruncate deoarece carnea este deja contaminata cu bacterii. 

 

Pasul 2

Scoicile trebuie lasate in apa rece macar o ora inainte de a fi pregatite ca sa scoatem nisipul din ele, in mediul lor obisnuit apa rece ele vor incepe sa respire, se deschid si se inchid incet si scot nisipul din ele . Este recomandat chiar sa schimbati apa de cateva ori si sa repetati operatiunea pana aveti apa curata. Se vor arunca deasemenea scoicile care plutesc la suprafata sau se dechid in apa si nu se inchid atunci cand le presam cu mana, semn ca sunt moarte. 

Pasul 3

Scoicile trebuie curatate, operatiune simpla de facut dar care necesita putina indemanare: se ia fiecare scoica pe rand si se grateaza cu un cutit mic ca sa inlaturam tot ce este pe cochilia scoicii. Adesea au fire de alge care sunt prinse in cochilie, acestea se trag incet cu cutitul , fara sa fortam ca sa nu se rupa, o scoica curatata trebuie sa aiba suprafata neta si lucioasa. Dupa curatare se mai lasa in apa rece timp de cateva minute. 

Pasul 4 

Pregatirea garniturii aromatice: se calculeaza ca portie 750 gr de scoici pe persoana. Ca si garnitura aromatica la aceasta reteta avem nevoie de : 2 cepe echalotte taiate fin de tot, putina tija de telina taiata marunt, 2-3 catei de usturoi, putin unt cam o nuca de unt pe persoana, vin alb ( 250 ml pt un kg de scoici ), patrunjel verde din belsug, putin piper . 

Pasul5

 Gatirea scoicilor ca si orice alt fruct de mare se face in timp foarte scurt la temperatura mare. Aveti nevoie de un vas mai mare pentru ca ele isi dubleaza volumul dupa ce isi desfac cochilia. Se incepe cu topirea untului si calirea usoara a legumelor in unt pana ce devin translucide fara colorare. Se adauga apoi scoicile, usturoiul zdrobit si vinul alb, se pune un capac se da focul mare si se asteapta pret de cateva minute 2-3 pana cand toate scoicle se deschid. Se amesteca cu o spatula de lemn sau se scutura vasul ca se intoarca scoicile, semnul clar ca sunt gatite este atunci cand se deschid.

Deindata ce sunt deschise se stinge focul , sunt gata chiar daca operatiunea nu a durat decat 2 minute, orice secunda in plus altereaza structura lor care trebuie sa fie moale si catifelata si vom avea scoici gumate, fara gust.

Se adauga la final patrunjelul verde din belsug si se servesc calde. Va doresc pofta buna !  

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking