Sfaturi practice in bucatarie - partea a II -a

Postat de Dya in Tipsuri
28 Apr 2011
Sfaturi practice in bucatarie - partea  a II -a

 

Cum "populam" frigiderul

 

  • alimentele proaspete nu trebuie sa vina in contact cu cele congelate
  • legumele si fructele trebuie spalate si sterse inainte de a fi asezate in frigider
  • ouale trebuiesc spalate si asezate intr-un compartiment special (inchis)
  • preparatele (mezeluri, carne etc.) trebuiesc invelite in folii alimentare si asezate separat de celelalte produse
  • branza si produsele lactate trebuiesc asezate in cutii speciale (inchise ermetic) sau invelite in folii de aluminiu, intrucat prezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor
  • carnea cruda de porc sau de vita trebuie tinuta la o temperatura cat mai scazuta  si nu trebuie pastrata mai mult de 3 zile in frigider (nu congelator)
  • pestele crud isi mentine prospetimea doar pentru 2 zile (in frigider)
  • carnea tocata nu trebuie sa depaseasca 24 de ore in frigider
  • interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fapt pentru care trebuie
  • evitata pastrarea lactatelor sau a carnii aici
  • sticlele (de suc, bere, vin etc.) trebuiesc spalate inainte de a fi introduse in frigider
  • interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fiind locul ideal pentrupastrarea vinului sau a sucurilor

 

Congelarea,,,

 

  • fasolea verde, varza, morcovii, conopida, guliile si spanacul trebuiesc fierte inainte de congelare
  • legumele se fierb pentru trei minute in apa usor sarata, apoi se clatesc cu apa cat mai rece – astfel spatiile de aer din legume si fructe se ingusteaza  ceea ce incetineste oxidarea, iar actiunea bacteriilor scade
  • salata verde, castravetii si strugurii nu se congeleaza datorita continutului ridicat de apa
  • capsunile pot fi congelate doar in amestec cu branza de vaci, crème sau  spume dulci
  • alimentele congelate trebuie sa fie impachetate cat mai bine, pentru a evita deprecierea lor prin contactul cu aerul
  • un aliment decongelat nu trebuie niciodata recongelat
  • daca un aliment a fost contaminat cu mucegai sau bacterii, acestea vor reveni active in momentul decongelarii
  • niciun aliment nu trebuie pastrat in congelator mai mult de 6 luni
  • decongelarea in apa calda trebuie evitata intrucat exista riscul deteriorarii alimentelor

 

 

Prepararea

 

  • cotleltul nu se usuca daca inainte de condimentare este tinut penrtu 20-25 minute in apa cu otet
  • daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita, albusul va fi mai tare iar galbenusul mai moale
  • varza acra dobandeste o aroma deosebita la gatit daca se adauga suc de mere sau citronada (suc de oprtocale, lamai si apa)
  • un pui dezosat poate fi folosit pentru 6 portii, un pui intreg, doar pentru 4 oprtii
  • glazura prajiturilor plesneste adesea in timpul prepararii – acest fapt se opate remedia prin adaugaera unei linguri de iaurt in compozitie
  • pentru ca placinta sa nu iasa uscata la suprafata se unge cu un amestec ou si smantana sau iaurt
  • cozonacul uscat se poate reimprospata astfel: se unge din belsug cu lapte dupa care il punem la cuptor penrtu 5 minute
  • pentru perpararea aluaturilor se foloseste apa calda, nu fierbinte, deoarece proprietatile drojdiei vor fi diminuate
  • prajiturile care contin praf de copt trebuiesc perparate imediat, in caz contrar dobandind un gust amar

 

 

Curatarea si dezinfectarea fridigerului. Mirosurile neplacute

 

  • putem folosi o solutie obtinuta din apa si otet sau bicarbonat de sodiu – o parte otet/bicarbonat si 8 parti de apa; limpezirea se face doaar cu apa curata
  • daca pentru spalare folosim detergent de vase (in combinatie cu o cantitate mare de apa), limpezirea trebuie facuta cu apa si otet
  • carbunii de lemn au capacitatea de a  absorbi mirosurile neplacute
  • bicarbonatul de sodiu, asezat pe o farfuriuta si schimbat regulat, absoarbe mirosurile
  • cafeaua sau zatul proaspat tin departe de preparate orice fel de mirosuri neplacute
  • lamaia taiata in bucati neutralizeaza, de asemenea, mirosurile neplacute

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking