Trucuri simple de mare folos în bucătărie

Postat de Sidy in Tipsuri
16 Mar 2015
Trucuri simple de mare folos în bucătărie

 

1.   Dacă se întâmplă să puneţi prea multă sare în oala cu supă, nu

trebuie decât să adăugaţi în oală un cartof decojit. Cartoful va

absorbi excesul de sare.

 2.  Pentru îndepărtarea mirosurilor de pe mâni după tăierea cepei sau

usturoiului, frecaţi-le cu o linguriţă din oţel inoxidabil. Oţelul

absoarbe mirosul.

 3.  Boabele proaspete de cafea, de asemenea, pot absorbi mirosurile

neplacute de pe mâini.

 4.  Când ouăle fierb, adăugaţi în apă un vârf de cuţit de sare pentru

a nu se sparge coaja.

 5.   Nu puneţi niciodată citrice sau roşii în frigider. Temperaturile

scăzute le deteriorează gustul.

 6.   Pentru a curăţa instrumentele de gătit din metal, nu folosiţi

detergenţi niciodată. Doar curăţaţi-le cu sare şi cu un prosop curat,

uscat de hârtie.

 7.  Pentru a curăţa un ceainic electric, cu depuneri de calcar pe

elementul de încălzire, fierbeţi un amestec din jumătate de oţet şi

jumătate apă.

 8.  Când păstraţi cutii goale închise ermetic, puneţi înăuntru un

vârf de cuţit de sare pentru a nu prinde miros greu.

 9.  Dacă pregătiţi un sos şi-l ardeti din greleală, tunati-l într-un

alt vas şi continuaţi fierberea. Adăugaţi apoi un vârf de linguriţă de

zahăr, suficient cât să nu îndulcească sosul. Zahărul îndepărtează

gustul de arsură.

 10.  Aţi ars orezul dintr-un vas? Luaţi o felie de pâine albă şi

puneţi-o pe partea cu orezul ars timp de 5-10 minute pentru a

îndepărta gustul de arsură.

 11.  Înainte de a tăia ardeiul iute, turnaţi puţin ulei pe mâini, iar

astfel pielea nu vă va ustura.

 12.  Dacă nu sunteţi sigur că ouăle sunt proaspete, puneţi-le într-un

vas cu apă. Ouăle care se vor lăsa pe fundul vasului, sunt proaspete.

Dacă vreun ou se ridică, fie şi un pic, atunci acesta nu este foarte

proaspăt şi trebuie gătit curând. Dar dacă pluteşte, deja oul este

vechi şi mai bine îl aruncaţi decât să îl consumaţi.

 13. Pentru a alunga furnicile din bucătarie, descoperiţi-le locaţia

şi acoperiţi-le ieşirea cu vaselină. Furnicile nu trec prin soluţia

gelatinoasă. Dacă vin pe sub uşă, trageţi o linie pe podea cu creta.

Micile insecte nu vor trece de linia de demarcaţie.

 14.  Înainte de a pregăti floricelele de porumb pe aragaz, puneţi-le

întâi timp de 10 minute în apă.

 Scurgeţi-le de apă şi pregătiţi-le apoi ca de obicei. Umiditatea

ajută floricele să se "spargă" mai repede şi să fie mai pufoase.

 15.  Nu depozitaţi bananele în buchet, aşa cum sunt ele de obicei,

sau într-un bol de fructe, alături de

 alte fructe. Fiecare banană trebuie pusă într-o locaţie diferită,

deoarece bananele emană un gaz care determină coacerea rapidă a

fructelor de lângă ele. Separându-le, vor sta proaspete mai mut timp.

 16.  Pentru a nu înmuguri cartofii, puneţi în pungă, alături de ei, şi un măr.

 17.  Dacă vă mai rămâne vin în sticlă, congelaţi-l în cuburi, în

tăviţă, şi îl puteţi adăuga uşor în supe sau sosuri. Savoarea va fi

deosebită.

 18.  Pentru a curăţa fisurile şi locurile greu accesibile din vase,

umpleţi-le cu apă şi adăugaţi două comprimate de Alka-Seltzer. Bulele

vor curăţa fisurile.

 19.  După ce fierbeţi paste sau cartofi, răciţi apa şi folosiţi-o

pentru a uda plantele de apartament. Apa

 conţine nutrienţi pe care plantele le adoră.

 20.  Când curăţaţi acvariul, nu aruncaţi apa, ci folosiţi-o tot

pentru a uda plantele din casă. Azotul şi

 fosforul transformă apa din acvariu într-un fertilizator ideal.

 21.  Atunci când vreţi să dezgheţaţi o bucată de carne de la

congelator, turnaţi oţet peste ea. Nu doar că va frăgezi carnea, ci şi

va grăbi dezgheţarea.

 22.  Substanţa din ceapă care provoacă lăcrimarea ochilor este

situată în rădăcina ceapei. Tăiaţi această parte într-o formă conică

şi îndepărtaţi rădăcina.

 23.  Dacă apreciaţi gustul usturoiului, dar stomacul protestează ori

de câte ori îl folosiţi, încercaţi trucul următor: ungeţi vasul în

care urmeză să serviţi mâncare cu un căţel de usturoi, astfel veţi

avea parte de aromă fără a "beneficia" şi de arsuri la stomac.

 24.  Cafeaua se păstrează cel mai bine la frigider fie că este boabe,

fie că este măcinată.

 25.  Bicarbonatul de sodiu nu este un deodorant atât de eficient

pentru frigider pe cât credeţi. Cărbunele activ este mult mai potrivit

pentru absorbţia mirosurilor din frigider şi congelator.

 26.  Totuşi, bicarbonatul de sodiu este un agent de curăţare extrem

de eficient. Folosiţi-l împreună cu oţetul pentru a dezinfecta

canalizarea şi a curăţa chiuvetele.

 27.  Dacă vă crestaţi la deget în timp ce tăiaţi legumele, aşteptaţi

până se opreşte sângerarea, iar apoi aplicaţi un strat subţire de ojă.

Oja acţionează precum un bandaj.

 28.  Ca zahărul brun să nu se întărească, puneţi în pachet o felie de

măr, o bucată de pâine sau un ciob de teracotă.

 29.  Aveţi o aşchie invizibilă şi enervantă în piele de la

instrumentele de lemn din bucătărie? Atunci puneţi o bucată de bandă

adezivă pe zona respectivă, iar apoi trageţi-o pentru a elimina

"inamicul".

 30.  Dacă vă ardeţi, puneţi  pe zona afectată otet, albus de ou sau

mustar. Lăsaţi-l un timp şi va ameliora durerea, dar va preveni şi

formarea băşicilor.

 31.  Dacă mai aveţi crătiţi de aluminiu prin bucătărie şi au devenit

mate, fierbeţi câteva coj de măr în ele. În afară de faptul că se vor

lumina, vor parfuma şi bucătăria.

 32.  Pentru a păstra prăjiturelele proaspete, bunicuţele recomandă să

puneţi hârtie creponată pe fundul borcanelor.

 33.  Dacă sarea se umezeşte, puneţi câteva boabe de orez în solniţă

pentru a absorbi excesul de umezeală.

 34.  Pentru a curăţa petele de fructe de pe degete, masaţi-le cu un

cartof proaspăt, decojit. Oţetul alb, de asemenea, poate face acest

truc.

 35.  Păstraţi salata iceberg proaspătă dacă o ambalaţi într-un prosop

curat, de hârtie şi apoi o puneţi în frigider într-o pungă sigilată.

 36.  Dacă pâinea nu mai e proaspătă, puneţi o ţelină proaspătă,

curăţată, în pungă şi închideţi-o la gură. Aceasta îi redă pâinii

gustul proaspăt şi textura moale.

 37.  Păstraţi întotdeauna o plantă de aloe vera în bucătărie. E

nepreţuită atunci când vă tăiaţi sau vă ardeţi la mână. Dacă rupeţi

doar o frunză, "gelul" din interior va repara "prejudiciul".

 38.  Atunci când pregătiţi supe sau sosuri care au ieşit prea grase,

adăugaţi un cub de gheaţă. Gheaţa va atrage grăsimea pe care o puteţi

apoi lua cu o lingură.

 39.  Pentru a refolosi uleiul de gătit fără să se simtă tot ce a fost

gătit anterior în acesta, adăugaţi în ulei un sfert dintr-o bucată de

ghimbir. Ghimbirul va elimina orice aromă sau miros rămas.

 40.  Dacă laptele este în pericol să se strice până când l-aţi putea

termina, atunci adăugaţi un vârf de cuţit de sare atunci când

deschideţi prima dată cutia. Laptele va se va menţine proaspăt mai

mult timp.

 41.  Apa care a fost fiartă şi care este lăsată să se răcească, va

îngheţa mai repede decât apa de la

 robinet. Este bine de ştiut acest lucru când aveţi o petrecere şi

aveţi nevoie urgentă de gheaţă.

 42.  Scoateţi petele de ceai sau de cafea din ceştile de porţelan cu

o pastă formată din bicarbonat de sodiu, suc de lămâie şi cremă de

tartru. Frecaţi petele cu acest amestec şi vor dispărea imediat.

 43.  Dacă două pahare de de sticlă s-au lipit după o depozitare

îndelungată, nu este imposibil să le

 dezlipiţi. Puneţi paharul din exterior în apă caldă, iar în cel

interior puneţi un cub de gheaţă. Efectul? Sticla rece se contractă,

iar cea caldă se dilată, procese care vor face ca paharele să fie

separate cu uşurinţă.

 44.  Pentru scoaterea aşchiilor de sub unghii, ţineţi degetul afectat

într-un bol de lapte în care aţi pus şi o bucată de pâine.

 45.  Pentru a ajuta sertarele vechi din lemn să se deschidă şi să se

închidă uşor, frecaţi şinele cu o lumânare.

 46.  Un tampon de vată îmbibat în oţet alb şi aplicat pe o vânătaie

proaspătă, va reduce "întunecimea" vânătăii şi o va face să dispară

mai repede.

 47.  Pentru a păstra salamul proaspăt pentru mai mult timp ungeţi

partea tăiată cu puţin unt.

 48.  Orezul rămâne întreg şi alb dacă se adaugă în apa de fiert o

felie de lămâie.

 49.  Cremele de ciocolată vor fi mai fine şi mai aromate dacă veţi

topi ciocolata într-o jumătate de ceaşcă de cafea şi nu în apă caldă

aşa cum se procedează de obicei.

 50.  Supa nu va da în foc dacă veţi unge pe interior marginea vasului

cu puţin unt.

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking