Usturoiul

Postat de bitza in Condimente
20 Mar 2011
Usturoiul

Usturoiul (Allium sativum) a fost cultivat din vremuri stravechi, romanii il cultivau pe suprafete intinse, fiind consumat de populatia saraca si fiind un aliment de baza pentru soldatii romani, care credeau ca acesta le sporea puterile si curajul in lupta. Se spune ca si cei care construiau piramidele pe vremea faraonilor din Egipt, consumau foarte mult usturoi pentru a putea avea puterile necesare muncii grele la care erau supusi.


Usturoiul este bogat in vitamine (B1 ,C), minerale (iod, fosfor, calciu, seleniu, cobalt, magneziu, potasiu, siliciu), enzime, aminoacid, dar cea mai importanta substanta este alicina care are si un foarte puternic efect antibiotic.

 

Usturoiul este o planta cu o foarte mare valoare alimentara, cu un gust picant si o aroma inconfundabila. Denumirea de usturoi vine de la faptul ca mestecarea lui iti provoaca o usturime pe limba, iar bulbii sunt numiti „catei” de usturoi pentru ca iti dau senzatia ca iti musca limba.

 

Valoarea nutritiva a usturoiul il face sa fie introdus in retele culinare ale tuturor popoarelor, fiind utilizat la prepararea, condimentarea sau aromatizarea unui mare numar de preparate culinare, de la carnati, salamuri, fripturi si pana la supe si salate.

 

Usturoiul este consumat pentru a preveni gripa, fiind considerat un excelent tonifiant si stimulent al productiei de anticorpi. Se curata de coaja 5 catei de usturoi, se zdrobesc si se amesteca cu 5 lingurite de zahar. Se pun la foc cu putina apa pana dau in clocot. Se ia oala de pe foc, se lasa 5 minute si apoi se strecoara. Se bea zilnic o lingurita de zeama.

Sunt recunoscute si efectele benefice asupra hipertensivilor, in industria farmaceutica ursturoiul fiind folosit la fabricarea medicamentelor care scad tensiunea arteriala prin incetinirea pulsului.

Consumarea uzuala de usturoi se ajuta la o mai buna digerare a alimentelor si se fluidizeaza circulatia sanguina.

O alta calitate a usturoiului este acela ca ajuta la cresterea poftei de mancare, pentru cei care se lovesc de aceasta problema.

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking