Vinurile portugheze

Postat de cristeena20 in Bauturi
2 Mai 2013
Vinurile portugheze

Cred ca tututor ne place sa servim la o masa  delicioasa  un vin bun de calitate. Este important sa alegem vinul potrivit in functie de ce mancam. Eu personal apreciez vinul si de trei ani incoace am renuntat la bauturile gazoase si alte sucuri  inlocuindu-le la masa cu un vin bun.

Si cum traiesc intr-una din tarile cu cel mai bun vin (datorita climei generaose) am dorit sa  impart cu voi ce am invatat aici. Astfel voi vorbi de tipurile de vinuri , cum si cu ce se servesc.

   

Vinul alb- un vin usor , suav si aromatic, care se serveste intotdeauna rece.In Portugalia exista

Vinul verde, un vin usor mineral, gazos si cu alcoolemie mai redusa .Se serveste intotdeauna rece la mese unde se serveste peste, fructe de mare, salate  sal ca aperitiv.Totodata merge foarte bine la macarea sud-asiatica.Vinul alb cu  aroma  de lemn  poate face buna legatura cu mancarea afumata. (Ex: Vinurile din casta Alvarinho, Gatão, Lusitano,Cartuxa)

Vinul rosé-prezinta o aciditate lejera, cu o alcoolemie mai scazuta si este o bautura usoara care , la fel ca vinul alb, se serveste rece.Este bun cu aporape orice tip  de alimente, ideal alaturi de mancarurile lejere si nu foarte condimentate (e.g salatele). Cel mai renumit rosé portughez este Mateus.

Vinul rosu este aici cu precadere un vin sec cu o alcoolemie de la 11 % la 14% , deosebit de bun si apreciat  in toata lumea.Il servim intotdeauna la temperatura camerei si alaturi de carne de orice fel , sardine, branzeturi,  carne afumata si  mezeluri.Cele mai bune vinuri le gasim in regiunea Alentejo, Ribatejo si Bairrada.(Alecrim, Cartuxa,Casa Cadaval, Quinta de Carmo,Dom Rafael,etc)

Vinul spumant este produs in zonele mai racoroase din Portugalia (regiunea Bairrada, Tavóra). Acest vin este ideal vara cand este foarte cald, servit rece dar totdata este deosebit de bun si iarna . Alimentul ideal servit alaturi de vinul spumant este pestele si fructele de mare. Dar este bun si cu salate proaspete de legume.(Mateus, Caves Marques )

Vinul de Porto , cel mai celebru vin portughez, deosebit de dulce, este impartit in trei categorii: Branco (alb), Tawny si Ruby.Vinurile de porto Branco pot  fi de culoare alba sau de tonalitatea ambarului. Cel Tawny este  intre culoare ambarului si castaniu, iar aroma lui duce a alune de padure sau smochine uscate. Acestea sunt mai alcoolice odata cu trecerea anilor (pot avea intre 10-40 ani).Se servesc reci ca si aperitive (atentie cu ce pahare il beti), la sfarsitul unei mese, alaturi de desert. De asemenea este bun alaturi de branza puternic aromata si ciocolata neagra. Din família vinurilor Ruby gasim celebrele Vintage. (Ferreira, Cruz, Sandeman, Velhotes, Donha Antonia, Vintage, Taylor Fladgate, Fonseca, )

 

Citeste si:

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking