Aperitiv placinta cu cartofi si branzeturi

Postat de RODIMUR in Aperitive / Garnituri
18 Sep 2018 | 3069 vizualizari
Aperitiv placinta cu cartofi si branzeturi

”Provocarea GastroArt” Pentru această nouă etapă a concursului am pregătit o plăcintă foarte gustoasă, din aluat fraged și cartofi cu brânzeturi. Rețeta (franceză) inițială de la care am plecat  era cu brânză de vaci, bine scursă, dar eu am preferat să adaug la umplutură cașcaval (care la încălzire se topește și leagă ingredientele) și telemea, care nuanțează gustul și nu mai este nevoie de sare. Alegerea mea în privința umpluturii s-a dovedit perfectă, iar plăcinta a fost foarte gustoasă. Plăcinta poate fi servită și rece, ca gustare, dar fierbinte, mirosind amețitor, este excelentă, ca atare, sau ca fel principal, cu o salată proaspătă alături. Din ingredientele de mai jos am făcut o plăcintă într-o tavă cu diametrul de 20 cm.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 350 grame de făină albă
  • 150 grame de unt
  • 2 ouă
  • 1 linguriță rasă de sare fină
  • Pentru umplutură:
  • 4 cartofi mari
  • 100 grame de cașcaval
  • 100 grame de telemea
  • 1 ou (pentru uns)
  • unt pentru uns tava de copt

Mod de preparare

Mai întâi se face aluatul fraged, din: făină, unt, sare și ouă. Se frământă până ce se încorporează uniform toate ingredientele, iar aluatul este elastic și nelipicios. Se împarte aluatul în două părți egale, se modelează sub formă de bile care se pun în folii alimentare și se aplatizează, pentru a se întări mai repede și pentru a fi mai ușor de întins. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Între timp se pregătește umplutura. Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare. Când sunt fierți, se strecoară de apă și se pasează foare fin, ca pentru pireu.

Se răzuie cașcavalul și separat telemeaua, pe răzătoarea mică. Se adaugă cașcavalul răzuit în cartofii pasați, fiebinți încă și apoi telemeaua răzuită. Se amestecă bine pentru uniformizare.

Când aluatul fraged s-a întărit, se scoate din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde prima foaie, care se pune în tava de copt, unsă cu unt în prealabil. Înainte de a pune  umplutura, se înțeapă foaia cu o furculiță.

Se pune umplutura în tavă, se nivelează și se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat. Cu un cuțit ascuțit se modelează foaia de deasupra plăcintei și se unge cu un ou bătut.

Se dă plăcinta la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pănă ce se rumenește frumos. 

Se servește fierbinte, cu salată, ca fel principal, sau ca gustare. Este foarte bună și rece, tot ca gustare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv placinta cu cartofi si branzeturi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Rulada din pui cu ciuperci si carnati de casa

Postat de rocsi_1612

Rulada din pui cu ciuperci si carnati de casa

Spalam pieptul de pui, il tamponam cu un servetel si il batem usor cu ciocanul de snitele. Il condimentam cu sare, piper si putina boia dulce. Punem felii de ciuperci, fasii de ardei rosu si cate...

Citeste continuarea

Tarta cu dovlecei, ricotta si mozzarella

Postat de rocsi_1612

Tarta cu dovlecei, ricotta si mozzarella

Aluatul: Intr-un bol, punem untul rece. Adaugam faina, sarea, praful de copt si incepem sa amestecam cu mana, pana consistenta este una nisipoasa, spre usor legata. Punem si apa, amestecam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.09.2018, 12:15
la 18.09.2018, 12:21
Mulțumesc, Daniela!
la 18.09.2018, 12:31
Tare buna
la 18.09.2018, 12:34
Mulțumesc frumos, Caroline! Chiar este excelentă...
la 18.09.2018, 13:29
felia taiata e pentru mine sper

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking