Baclava
Postat de ctlina in Dulciuri 21 Noi 2016 | 3095 vizualizari
Dupa reteta de Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun , va prezint astazi o reteta de desert foarte populara in Bosnia şi Herţegovina si nu numai.
Astazi, 21 noiembrie in Bosnia şi Herţegovina, se sarbatoreste semnarea Acordului de Pace de la Dayton (1995). Bosnia și Herzegovina a fost una din cele 6 republici ale Iugoslaviei.
Denumirea „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” a fost în trecut un ducat austriac („Herzog” însemnând „duce” în limba germană). Teritoriile au fost unite administrativ după ce Bosnia a fost ocupată de Imperiul Otoman în 1463, iar Herțegovina 20 de ani mai târziu.
Ca urmare a dominatiei turcesti de aproape 500 de ani, mancarea bosniaca este strans apropiata de cea turceasca, greceasca si a altor culturi culinare otomane si mediteraneene. Datorita anilor de dominatie austriaca, au aparut si cateva influente central-europene.
Cateva specialitati locale sunt cevapi, burek, dolma, sarmalele, pilaful, gulasul, ajvar si diferite dulciuri orientale : baclava, halva etc.
Vinurile locale provin din Hertegovina, unde clima este potrivita viticulturii. Loza hertegovineana (similara cu Grappa din Italia, dar mai putin dulce) este foarte populara. Rachiul de prune (rakija) sau de mere (jabukovaca) se produc in nord. In sud, distileriile produceau mari cantitati de coniac si erau furnizori pentru toate fabricile de alcool iugoslave.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/11/baclava.html
Inapoi la reteta
|