Baclava

Postat de ctlina in Dulciuri
21 Noi 2016 | 3078 vizualizari
Baclava

Dupa reteta de Paine lipie bosniaca - Lepinja / Somun, va prezint astazi o reteta de desert foarte populara in Bosnia şi Herţegovina si nu numai. Astazi, 21 noiembrie in Bosnia şi Herţegovina, se sarbatoreste semnarea Acordului de Pace de la Dayton (1995). Bosnia și Herzegovina a fost una din cele 6 republici ale Iugoslaviei. Denumirea „Bosnia” vine de la așezarea geografică a regiunii prin care trece râul Bosna. „Herțegovina” a fost în trecut un ducat austriac („Herzog” însemnând „duce” în limba germană). Teritoriile au fost unite administrativ după ce Bosnia a fost ocupată de Imperiul Otoman în 1463, iar Herțegovina 20 de ani mai târziu. Ca urmare a dominatiei turcesti de aproape 500 de ani, mancarea bosniaca este strans apropiata de cea turceasca, greceasca si a altor culturi culinare otomane si mediteraneene. Datorita anilor de dominatie austriaca, au aparut si cateva influente central-europene. Cateva specialitati locale sunt cevapi, burek, dolma, sarmalele, pilaful, gulasul, ajvar si diferite dulciuri orientale : baclava, halva etc. Vinurile locale provin din Hertegovina, unde clima este potrivita viticulturii. Loza hertegovineana (similara cu Grappa din Italia, dar mai putin dulce) este foarte populara. Rachiul de prune (rakija) sau de mere (jabukovaca) se produc in nord. In sud, distileriile produceau mari cantitati de coniac si erau furnizori pentru toate fabricile de alcool iugoslave. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/11/baclava.html

Ingrediente

  • 5 foi de placinta
  • 80 g migdale macinate
  • 80 g nuci maruntite
  • 80 g migdale feliate (un puc in plus pentru decor)
  • 60 g de zahar
  • 3 linguri de apa de flori de portocal
  • 200 g de miere de albine
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 80 g de unt topit
  • 4 linguri de apa
  • fistic prajit pentru decorat

Mod de preparare

Am folosit un vas de gratin de 30 x 20cm.

Incalziti cuptorul la 160°C.

Depliati foile de placinta. Topiti untul.

Intr-un castron amestecati migdalele, nucile, zaharul cu 2 linguri apa de flori de portocal, 1 lingura de miere, 2 linguri de unt topit si scortisoara.

In tava unsa, puneti o foaie de placinta pliata in 2. Ungeti foaia cu unt topit. Puneti deasupra o alta foaie pliata in 2. Ungeti foaia cu unt topit.

Turnati deasupra jumatate din compozitia cu nuci, etalati-o bine.

Acoperti cu o foaie de placinta pliata in 2. Ungeti foaia cu unt topit.

Depuneti restul compozitiei cu nuci, presati un pic. Acoperiti cu o foaie de placinta pliata in 2.

Ungeti foaia cu unt topit. Puneti deasupra ultima foaie de placinta si ungeti-o cu untul topit ramas amestecat cu o lingurita de miere. Intepati toata suprafata cu o scobitoare.

Decupati baclavaua inainte de coacere. Puneti migdale feliate pe fiecare bucata.

Dati la cuptor la 160°C, timp de 20 de minute, apoi 5-10 minute la 180°C.

Nu trebuie sa fie rumenita tare.

Intre timp, aduceti la fierbere mierea amestecata cu apa si cu o lingura de flori de portocal.

Scoateti din cuptor, varsati siropul deasupra si decorati cu fistic.

Lasati sa se imbibe o noapte. Puteti servi.

Este si mai buna dupa 48 de ore :) daca aveti rabdare!.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Baclava" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta simpla si gustoasa de baclava cu nuca

Postat de RODIMUR

Reteta simpla si gustoasa de baclava cu nuca

Iata cum se pregateste Reteta simpla si gustoasa de baclava cu nuca Nuca se rumenește în cuptor și se macină. Se amestecă uleiul cu untul topit și se omogenizează. Se unge...

Citeste continuarea

Desert baclava de post

Postat de mirela0911

Desert baclava de post

Pentru inceput se scot foile de placinta de la congelator si se lasa sa se dezghete la temperatura camerei. Nuca macinata se amesteca cu scortisoara, cardamomul si nucsoara. Se lasa deoparte....

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.11.2016, 22:41
Delicioasa
la 21.11.2016, 22:43
Ce mult îmi place bacavaua!
la 21.11.2016, 23:12
bun bun
la 22.11.2016, 00:06
la 22.11.2016, 06:47
Ce-mi place!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking