Baigli

Postat de andaoana in Dulciuri
15 Dec 2015 | 6040 vizualizari
Baigli

Baigli este o reteta ungureasca de cozonac cu o umplutura generoasa de nuca sau mac. Eu am facut reteta de la  o buna prietena de-a mea a carui sot este maghiar . Din cantitatile date ar fi iesit 4 cozonaci de 25 cm lungime , dar cum eu am ajutor in bucatarie au iesit doar 3 si inca cativa micuti si cu forme ciudate.  Mai trebuie sa va spun ca am folosit Green Sugar , dar acesta poate fi inlocuit cu zahar. Dulciuri pentru Mos Craciun  

Ingrediente

  • -500 gr faina
  • -100 gr unt
  • -100 gr untura
  • -2 galbenusuri
  • -100 ml lapte
  • -70 gr Green Sugar sau 100 gr zahar (pudra de preferinta)
  • -1 lingura smantana
  • -20 grame drojdie
  • -coaja de la o lamaie
  • -esenta rom
  • Umplutura:
  • - 200 gr mac macinat
  • -200 gr nuca macinata
  • -100 ml lapte
  • -2 albusuri
  • -100 gr Green Sugar sau 200 gr zahar
  • Extra : 1 ou + 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

Laptele il incalzim putin si dizolvam in el drojdia , adaugam o lingura de indulcitor sau zahar si una de faina si amestecam bine . Lasam acoperit pana pregatim restul ingredientelor.

Faina cernuta o punem intr-un castron si adaugam untura la temperature camerei , untul ,smantana si indulcitorul sau zaharul batut usor cu furculita impreuna cu galbenusurile, esentele si  coaja rasa de lamaie.

Framantam pana cand obtinem un aluat care se desprinde de pe maini .In functie de umiditatea din bucatarie , de calitatea smantanii si de marimea galbenusului poate va trebui sa mai adaugati putina faina sau lapte .

Punem aluatul in frigider pentru 30 minute acoperit .

Pana cand se odihneste aluatul facem umpluturile :

Vom bate 1 albus+ 50 gr indulcitor sau 100  gr zahar pe care le adaugam peste mac,adaugam si 100 ml lapte si omogenizam .

Peste nuca vom adauga restul de ingrediente ramase : 1 albus +50 gr indulcitor sau 100 gr zahar  si 100 ml lapte .

Aluatul il impartim in patru parti si il intindem pe rand cate o foaie.

Restul bucatilor le punem la frigider acoperite pana cand terminam cu prima. Aluatul trebuie pastrat in frigider pentru a nu dospi .

Punem jumate din umplutura (mac sau nuca)  si rulam , dar sa nu uitam sa stangem capetele pentru a nu curge umplutura . Asezam primul cozonac in tava si dam tava la frigider.

Procedam la fel cu toate celelalte bucati , iar dupa fiecare cozonac sa nu uitati  sa puneti tava inapoi in frigider.

Porniti cuptorul si bateti oul cu care vom unge cozonacul.

Ungem bine cozonacii , presaram deasupra scortisoara macinata si dam la cuptorul incins pana este copt . Se poate face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este facut .

Baigli se taie intotdeauna bine racit si se pastreaza infoliat pentru a nu se intari.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert baigli cu nuca

Postat de MotanLaOale

Desert baigli cu nuca

Se pune drojdia cu 100 ml lapte cald si cu 2 linguri faina, se amesteca bine si se lasa la dospit. Zaharul si zaharul vanilat se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga laptele...

Citeste continuarea

Desert baigli/cozonac unguresc

Postat de CameliaComan

Desert baigli/cozonac unguresc

Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura camerei, in bucatele potrivite si il adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.12.2015, 11:00
ce bun e
la 15.12.2015, 11:07
Arata tare bine!
la 15.12.2015, 11:13
la 15.12.2015, 11:22
buni buni
la 15.12.2015, 11:31
abia astept sa fac si eu!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking