Basboussa sau prajitura libaneza

Postat de ctlina in Dulciuri
26 Mar 2016 | 5628 vizualizari
Basboussa sau prajitura libaneza

Va propun o varianta libaneza de Basbousa cu iaurt si nuca de cocos. Basbousa este o prajitura preparata cu couscous sau gris si insiropata cu sirop de zahar . Este foarte populara tarile arabe. Nuca de cocos este un supliment popular mai ales in Egipt unde prajitura isi are originea. Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani in  Grecia,  Namoura in Liban, Harsa -in Liban,etc. http://leblogdecata.blogspot.com/2016/03/basboussa-sau-prajitura-libaneza.html

Ingrediente

am folosit ca masura paharul de iaurt

  • 1 iaurt alb natur
  • 1/2 măsură de zahăr pudră
  • 1 măsură de couscous mediu
  • 75 g unt topit
  • 1/2 măsură de nucă de cocos rasă
  • 2 linguri praf de copt

Sirop:

  • 2 măsuri de zahăr
  • 3 măsuri de apă
  • 3 linguri de suc de lămâie sau de apa de flori de portocale

Mod de preparare

Frecam bine iaurtul si zaharul cu telul. 

Se adauga untul topit, praful de copt, nuca de cocos, faina de cous-cous continuand  să amestecăm. 

Se toarnă compozitia într-o tava căptușită cu hartie de copt și se coace  în cuptorul preîncălzit la 180 ° C timp de 25 până la 30 minute. 

Se supraveghează si se verifica cu vârful de cuțit, care trebuie să iasă curat.  

Intre timp se prepara siropul. 

Într-o cratiță, se toarnă apă, zahărul, apa de flori de portocale și se fierbe timp de 20 de minute, până când de va îngroșa usor. 

Peste prajitura scoasa din cuptor punem jumatate din sirop si da din nous la cuptor pentru 10 minute. Varsam apoi restul de sirop și punem vasul in cuptorul oprit. Se lasă 15 minute și se scoate din cuptor să se răcească complet. 

De preferință, se asteapta 5 până la 6 ore înainte de tăiere, astfel încât să nu se fărâmițeze. 

Se taie in forme patrate sau romburi si se serveste.

Se decoreaza cu fistic prajit sau cu nuca de cocos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Basboussa sau prajitura libaneza" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (11)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Crema de zahar ars

Postat de simona72

Crema de zahar ars

Punem zaharul la caramelizat pe foc intr-un vas sau tigaie, cind zaharul se schimba usor la culoare si incepe sa se topeasca punem si putina apa. Lasam pe foc si amestecam in acelasi timp, pina...

Citeste continuarea

Înghețată de lămâie

Postat de AndrutzaP

Înghețată de lămâie

   Lamaile se razuiesc de coaja si se storc foarte bine de zeama, adunand totul intr-o craticioara. In aceasi craticioara se adauga zaharul, oualele intregi+galbenusul si untul....

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.03.2016, 22:02
ce buna prajiturica!
la 26.03.2016, 22:16
la 26.03.2016, 22:39
Vin la tine la prajitura ca eu n-am dulce.Fac doar doua torturi pentru nepoata mea.
la 26.03.2016, 22:40
la 27.03.2016, 10:48
Ce prajitura buna!

Vezi toate comentariile (11)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking