Bavaroise cu rodie
Postat de ctlina in Dulciuri 9 Apr 2016 | 3426 vizualizari
Rodierul este originar din Persia (Iran) și se cultivă în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaijan și regiunea Mediteranei de câteva milenii.
În Georgia și Armenia, la est de Marea Neagră, există crânguri de rodieri sălbatici în preajma unor așezări antice abandonate.
Este foarte probabil ca fructul oprit (Adam si Eva) să fi fost mai degrabă o rodie decât un măr, dată fiind etimologia sa și presupusul habitat precizat de Geneză.
În timpurile moderne, rodia încă poartă puternice simboluri pentru poporul grec. Pentru comemorarea morților, grecii pregatesc „kollyva” (coliva) ca ofrandă, aceasta fiind pregătită din grâu fiert, amestecat cu zahăr și ornată cu rodii. O altă tradiție din Grecia cere ca rodia să fie spartă la pământ cu ocazia căsătoriei, de Anul Nou sau când se cumpără o casă nouă, musafirul aducând o rodie în dar, rodie ce este plasată sub sau lângă iconostasul casei („ikonostasi”), ca simbol al abundenței, al fertilității și al norocului. (sursa: wikipedia)
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/03/bavaroise-cu-rodie.html
Inapoi la reteta
|