Bors taranesc, cu legume si taitei

Postat de RODIMUR in Ciorbe
29 Iun 2019 | 8787 vizualizari
Bors taranesc, cu legume si taitei

Am făcut ieri un borș țărănesc ușor, cu legume și acrișor, așa cum ne place nouă. Poate fi preparat și în perioadele de post, iar în celelalte zile, cine dorește, îl poate îmbunătăți gustativ adăugând în farfurie 1-2 linguri de smântână grasă, naturală. Nu pot să vă povestesc cu ce viteză a terminat soțul borșulețul din farfurie, atât de mult i-a plăcut...! Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș acrișor și bunuț.

Ingrediente

  • 500 grame de păstăi galbene
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă galbenă, mare
  • 1 roșie mare
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 750 ml de borș natural, de putină
  • 200 grame de tăiței
  • Pentru servit:
  • smântână
  • ardei iuți

Mod de preparare

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se taie destul de grosier și se pun la fiert, cu 4 litri de apă rece.

Se rup capetele păstăilor, se spală, se taie și se adaugă în oala cu rădăcinoase. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul.

Între timp se curăță ceapa, se taie, se mărunțește și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie rondele, sau bastonașe, după care se călesc cu ceapa, la foc mic.

Se spală roșia, se taie cubulețe și se adaugă la călit, în tigaie, cu celelalte legume. Se lasă la foc mic, până ce se pătrund bine legumele și scade lichidul lăsat de roșie.

Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, la fiert, la foc iute. După două-trei clocote se adaugă legumele călite și se mai lasă la fiert, la foc mediu, încă 4-5 minute.

Între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.

Se fierb tăițeii, conform recomandărilor de pe ambalaj în multă apă clocotită cu sare. După timpul indicat, se strecoară, se clătesc cu apă rece, se lasă la scurs 2-3 minute și apoi se adaugă în oală.

Se adaugă borșul, se condimentează cu sare și piper și după încă două clocote, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat și se acoperă cu un capac.

După 10-15 minute ”de odihnă”, borșul poate fi servit, cu ardei iuți și chiar cu 1-2 linguri de smântână naturală, grasă, dacă nu țineți post. Este și mai bun așa...!

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors taranesc, cu legume si taitei" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Ciorba de perisoare

Postat de simona72

Ciorba de perisoare

Carnea de vitel se curata de pielite, se spala si se da prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie. Se condimenteaza cu sare si marar, se adauga grisul si oul si se amesteca bine. Din...

Citeste continuarea

Ciorba de perisoare

Postat de Pungasa_Rogue

Ciorba de perisoare

Se curata ceapa de foi si se spala. Se curata ardeiul de seminte, se spala si se toaca marunt. Se curata morcovul, se spala si se taie in bucati mari. Legumele se pun la fiert impreuna cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.06.2019, 18:57
Imi place, foarte bun!
la 29.06.2019, 18:59
Mă bucur mult că-ți place, Mimi...! Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 29.06.2019, 20:00
la 30.06.2019, 09:15
Gustos!
la 30.06.2019, 10:33
Mulțumesc frumos, Dantes!

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking