Briosa portugheza - Bolo Rei

Postat de ctlina in Dulciuri
24 Ian 2016 | 4571 vizualizari
Briosa portugheza - Bolo Rei

In Franta, inainte si dupa Boboteaza (6 ianuarie) se serveste placinta numita "la galette des rois" - vezi reteta clasica aici. În Portugalia, este o briosa rotunda cu fructe confiate, simbolizând coroana magilor. Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei/briosei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.

Ingrediente

  • 750 g de făină,
  • 2 pliculete de drojdie uscata,
  • 150 g unt,
  • 150 g de zahăr,
  • 150 g de fructe confiate,
  • 100 g de fructe uscate (stafide, banane uscate etc.)
  • 50 g rahat
  • 4 oua
  • coaja de la o portocala si de la o lamaie
  • 3 linguri de Rom
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 ou pentru decorat, perle de zahăr, jeleu de fructe pentru luciu

Mod de preparare

Puneti la marinat fructele uscate cu cele 3 linguri de rom.

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 10 cl de apa calduta, o lingura de zahar si 4 linguri de faina.

Lasam sa-si dubleze volumul .

Între timp, batem untul cu zaharul, adaugam coaja de portocala si de lamaie si treptat ouăle. Adăugam drojdia, faina si sarea.

Framantam bine pentru a obține un aluat neted si elastic.

La urmă adaugăm fructele confiate și fructele uscate înmuiate.

Păstrați un pic de fructe pentru decorul final.

Se presara aluatul obtinut cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca cel puțin 5 ore.

Dupa cele 5 ore inseram figurina si facem un cerc gros din aluat.

Depunem cercul pe o hartie de copt si-l lasam sa creasca din nou o oră. Am pus în mijloc o forma de inox.

Incalziti cuptorul la 180 °.

Înainte de coacere, ungem briosa cu galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte rece.

Decoram cu perle zahăr și cu fructe confiate. Coacem in jur de 40 de minute.

Scoateți din cuptor si ungeti cu gem sau jeleu amestecat cu puțină apă.

Este o briosa delicioasa, se păstrează foarte bine cateva zile într-o pungă/sac de plastic.

Poftă bună !!!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Briosa portugheza - Bolo Rei" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mucenici moldovenesti cu miere si nuca

Postat de Adrian2016

Mucenici moldovenesti cu miere si nuca

       Intr-un castron am amestecat apa calda cu o lingurita de zahar si drojdiuta.Turnam intr-un bol laptele,1 ou,150 gr zahar,praful de sare si uleiul si omogenizam...

Citeste continuarea

Turta dulce cu mirodenii

Postat de simona72

Turta dulce cu mirodenii

Pentru inceput ne ocupat de mirodenii pentru a le avea gata pregatite. Intr-o rasnita electrica, ca cea pentru cafea, am pus batonul de scortisoara rupt in bucati, cuisoarele si anasonul stelat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.01.2016, 14:43
ce bine arata!
la 24.01.2016, 14:44
vreau si eu
la 24.01.2016, 14:47
la 24.01.2016, 14:48
Wow!
la 24.01.2016, 15:00

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking