Mai întâi se opăresc stafidele timp de 1 minut și apoi se pun la înmuiat, în esență de rom.
Pastele făinoase se fierb, conform recomandărilor, în apă clocotită cu sare (în general, cam 7-8 minute).
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se amestecă brânza cu zahărul, vanilia, ouăle, praful de sare, smântâna și coaja răzuită de lămâie. Când compoziția este omogenă, se adaugă stafidele și esența de rom în care s-au înmuiat și eventual, cine dorește, amidonul alimentar.
Când pastele au fiert, se strecoară, se clătesc bine cu apă rece, se scurg și se adaugă în compoziția cu brânză. Se amestecă ușor, pentru omogenizare.
Se unge o tavă termorezistentă cu unt, se tapetează cu pesmet (sau cu făină albă), se toarnă compoziția de budincă și deasupra se pune untul, tăiat felii subțiri.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce budinca se rumenește frumos (cam 35-40 de minute).
Când budinca este rumenită, se scoate tava din cuptor. După ce se lasă puțin să se răcorească, budinca se poate servi, caldă. Dacă doriți să o tăiați frumos, atunci va trebui să o lăsați să se răcească. Este la fel de bună, chiar dacă este rece.
Se servește cu zahăr pudră, dulceață, sirop, peltea...