Caltabos

Postat de katty in Porc
23 Ian 2020 | 4438 vizualizari
Caltabos

Bunatati de Craciun! Bineinteles ca dintre  preparatele de Craciun nu puteau sa lipseasca caltabosii din organe de porc.

Ingrediente

  • 2 kg ficat porc
  • 2 kg plaman porc
  • 1,5 kg gusa porc
  • 1 kg spata
  • sare
  • piper macinat
  • cimbru uscat
  • sfandoc
  • mate groase de porc

Mod de preparare

Taiem in bucati potrivite ficatul, plamanul, gusa si spata si le pastram in apa rece pana le fierbem. Punem la foc o oala cu apa si putina sare in care vom fierbe pe rand gusa, carnea de porc, plamanul si ficatul de porc.Se fierb foarte putin. atat doar cat  sa isi schimbe culoarea si atunci cand intepam cu un ac foarte gros(andrea) sa nu mai iasa sange.Lasam ficatul ultima data deoarece are mai mult sange.Dupa ce au fiert toate, le lasam la racit si le taiem in bucati mici cat sa poata fi trecute prin  masina de carne. Daca nu avem masina cu gauri foarte mari putem sa le tocam la cutit. Amestecam carnea tocata cu sare, piper, cimbru, sfandoc si eventual putina zeama  din cea in care a fiert carnea.Umplem matele bine spalate si curatate cu amestecul. Legam capetele cu ata astfel incat sa nu desfaca la fiert.
Pentru ca matele sa nu aiba miros incepem curatarea lor cu 2-3 zile inainte de a le umple. Le intoarcem, pe rand, pe ambele fete si le frecam cu sare de sac si ceapa tocata fin, asa cum le vom si pastra de pe o zi pe alta. Inainte de a le umple puteti adauga in apa in care le spalati putin otet.
Putetem fierbe toate matele odata si sa le pastram fierte la rece sau putem sa le pastram in congelator si sa fierbem pe rand,Eu personal optez pentru cea dea doua varianta. Fierbem matele intr-o oala cu apa rece, intepand matul din loc in loc cu un ac la fiert pentru a nu se sparge.

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltabos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Caltabos

Postat de Pungasa_Rogue

Caltabos

Carnea de porc se spala si se da prin masina de tocat. Orezul se spala in 2-3 ape si se pune peste carne. Ceapa se curata de foi, se spala, se toaca si se pune alaturi de carne si orez,...

Citeste continuarea

Caltaboş ( Gâlbaş )

Postat de Ina

Caltaboş ( Gâlbaş )

Mai intai curatam bine matele de porc. Eu le intorc cu interiorul spre exterior si frec mai intai cu sare grunjoasa ( 1-2 pumni de sare la fiecare bucata de mat ), pe un suport solid ( tocator ),...

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.01.2020, 08:42
Îmi place...!
la 23.01.2020, 08:42
Acum chiar ca m-ai incuiat Ce este sfandocul ?
la 23.01.2020, 08:51
la 23.01.2020, 08:57
la 23.01.2020, 09:18
Mihaela, sfandocul este un condiment asemanator cu cimbru. Eu il cumpar doar din piata de la tarani, de fapt doar acolo se gaseste.Il folosesc doar la caltabos, desi cred ca ar merge si cu varza sau fasolea foarte bine.

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking