Se aleg cartofi noi, mici, rotunzi (de preferință) și fragezi. Se curăță cartofii de coji, se spală în câteva ape și se pun întregi la fiert, cu apă rece și puțină sare.
Între timp, se face salata asortată. Se spală bine roșiile și castraveții.
Se curăță cepele, se spală și se taie rondele, cu tot cu codițe.
Salata verde se spală bine, în câteva ape și se lasă la scurs.
Se curăță castraveții de coji și se taie rondele (sau semirondele) subțiri, care se pun în bolul în care se va face salata.
Se feliază roșiile și se pun în bolul pentru salată.
În bol, peste celelalte legume se adaugă rondelele de ceapă și apoi salata, tăiată după preferință.
Se presară sare, se toarnă suficient ulei de floarea soarelui și zeamă de la 1/2 lămâie.
Se amestecă ușor, pentru uniformizare.
Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Când cartofii au fiert, se scurg de apă și se rumenesc frumos, la foc moderat, într-o tigaie în care uleiul de floarea soarelui s-a încins în prealabil.
Când cartofii s-au rumenit frumos, se scot cu o paletă, se pun într-un platou și se condimentează cu sare și mărar.
Cartofii noi astfel pregătiți se servesc imediat, cât sunt calzi, cu salata asortată simplă, de vară.