Cataif

Postat de doralinda72 in Dulciuri
1 Iun 2014 | 12979 vizualizari
Cataif

Un desert minunat ptr iubitorii de ceva.....foarte dulce!!! Originea?! Pai, cred ca in toate tarile orientale exista, pana si in Constanta (de unde ma trag ;;) dar aceasta reteta o am de la soacra mea, deci e varianta greceasca.

Ingrediente

  • 450 gr nuci macinate
  • 25 gr pesmet
  • 2 linguri scortisoara pudra
  • 1 lingura coaja de lamaie rasa
  • 1 lingura cuisoare pudra
  • 3 linguri coniac
  • 450 gr aluat cataif (nu stiu daca se gaseste in Romania, e aceiasi compozitie ptr foi subtiri doar ca arata ca firele de ate)
  • 225 gr unt nesarat
  • 225 gr margarina
  • Ptr sirop:
  • 1350 gr zahar
  • 960 ml apa
  • sucul de la o lamaie stoarsa
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • fistic ptr decor

Mod de preparare

Amestecati primele 5 ingrediente intr-un vas si stropiti apoi cu coniacul dupa care amestecati iar. Desfaceti foile de cataif (firele) ptr a se aera si a nu fi lipite, si impartiti in 30-35 de portii, fasii lungi cca 10 cm, apoi asezati peste ele,un prosop umed, ptr ca se vor usca apoi foarte repede! Luati o portie din cataif si puneti o lingura din compozitia de nuci de-a lungul fasiei apoi rulati, dar NU strans ptr ca in timpul coacerii se va intarii!!! In schimb, cand veti puneti in tava (unsa in prealabil cu unt) portiile de cataif, sa le asezati strans. Continuati asa pana la umplerea tavii. Topiti untul si margarina impreuna apoi turnati peste cataifi. Acoperita tava cu o folie de aluminiu si coaceti in cuptorul preincalzit la 180C ptr cca 30 min, apoi luati folia de aluminiu si mai coaceti ptr alte 30 min pana cand va prinde o culoare aurie si e crocant. Intre timp, preparati siropul, prin fierberea ingredientele ptr cca 5 min. Cand s-a copt, scoateti din cuptor si turnati peste fiecare cataif din siropul cald apoi turnati si restul, se va absoarbe totul in max 10-15 min. Lasati sa se absoarba tot siropul inainte de a servi. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cataif" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (58)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cataif cu nuca

Postat de mirela0911

Desert cataif cu nuca

Taiteii se rup mai marunt si se pun intr-un bol. Se topeste untul, se lasa usor sa se racoreasca si se toarna peste taitei. Se amesteca cu mana in asa fel incat untul sa fie distribuit uniform,...

Citeste continuarea

Desert kataif cu alune si fistic

Postat de Dya

Desert kataif cu alune si fistic

Se asaza cuiburile de fidea intr-o tava de cuptor (eventual tapeta cu hartie de copt) si se adauga untul taiat cuburi. Deasupra se presara alunele tocate nu foarte marunt. Se coace apoi pana ce se...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 01.06.2014, 19:09
De cand zic sa fac si eu
la 01.06.2014, 19:11
Zici tu, Dora, că poate rămâne la temperatura camerei şi o săptămână Păi poate să-l închidă cineva şi să pitească cheia, că altfel nu rezistă nici o zi. Super!
la 01.06.2014, 19:15
Padreeeeeee!! Am ras cu lacrimi! ) multumesc frumos!
la 01.06.2014, 19:17
Ina, eu am facut doua tavi, una e in congelator ptr peste vreo 2-3 saptamani! Ca sa nu mai muncesc iara!
la 01.06.2014, 19:20
se poate congela?

Vezi toate comentariile (58)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking