Cel mai bun si pufos cozonac, facut cu drojdie Pakmaya

Postat de Oana in Dulciuri
4 Apr 2017 | 32989 vizualizari
Cel mai bun si pufos cozonac, facut cu drojdie Pakmaya

Pakmaya este singurul producător de drojdie de panificație din România, iar anul acesta s-a confirmat: Pakmaya este brandul de drojdie cu cel mai bun raport calitate-preț din România. De 25 de ani, îmbină tradiția și priceperea armonios în produse de calitate care garantează succesul oricărei rețete.  De aceea, îți propunem direct din bucătăria noastră o rețetă de cozonac pufos, pregătit chiar cu drojdia proaspătă Pakmaya. 

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 150 gr lapte
  • 150 gr iaurt grecesc
  • 4 oua
  • 40 gr drojdie proaspata Pakmaya
  • 150 gr unt
  • 300 gr zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita esenta rom
  • un praf de sare
  • Umplutura:
  • 150 gr nuca macinata
  • 150 ml lapte
  • 80 gr zahar
  • 20 gr cacao
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 200 gr cubulete de rahat
  • Uns:
  • un ou
  • 2 linguri zahar brun

Mod de preparare

Amesteca laptele cald cu iaurtul, dizolva drojdia, pune 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina. Omogenizeaza bine si lasa sa creasca 15 minute.
Cerne faina, pune un praf de sare, zaharul, ouale batute, esenta de rom, coaja rasa de lamaie si portocala, amesteca putin si pune apoi maiaua si framanta, alternand cu untul topit.
Framanta aluatul 20 de minute, pana nu se mai lipeste de maini.
Pune-l intr-un bol curat uns cu ulei si lasa aluatul sa creasca o ora, intr-un loc cald, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul.
Pregateste umplutura: amesteca nuca macinata cu zaharul si cacaua, apoi toarna laptele cald si amesteca. Pune esenta de rom si las-o deoparte.
Imparte aluatul in patru, intinde cate o foaie si pune umplutura, apoi cubulete de rahat.
Ruleaza si impleteste cate doua rulouri intre ele, formand astfel doi cozonaci.
Pune cozonacii in doua tavi tapetatae cu hartie de copt si lasa-i sa mai creasca o jumatate de ora.
Unge cozonacii cu ou batut si presara deasupra zahar brun.
Coace cozonacii in cuptorul preincalzit la 170 de grade, pentru 45 de minute.
Lasa-i apoi sa se raceasca de tot inainte sa ii tai.

Mulți dintre noi învațăm rețete de la familii sau cunoștințe, uneori căutăm și în cărți sau pe internet. Câteodată acționăm după gust și după ochi. De fapt, fiecare bucătărie este un laborator, iar fiecare om care intră în bucătărie este un bucătar. Multe procese care au loc în bucătărie au o bază științifică, iar unul dintre acestea este procesul de fermentare. Fermentarea este definiția științifică a creșterii aluatului. Drojdia, care se adăugă amestecului pentru aluat, uscată sau proaspătă, consumă zahărul din aluat, asigurând formarea de gaze și creșterea aluatului.

Care sunt tipurile de drojdie pe care le poti folosi in bucatarie?

Există multe tipuri de drojdie, fiecare având proprietăți și utilizări diferite.O putem considera un mic ajutor magic. Avem nevoie de ea pentru a face minuni în bucătărie! În acest fel, ne oferă gusturi minunate și tot ea creează acel miros unic de produse de patiserie.

Drojdia proaspătă Pakmaya

Drojdia proaspătă este prima despre care vom vorbi. Cea mai folosită cântărește 25 grame și are formă de cub. Datorită conținutului de apă, drojdiile sunt vii, motiv pentru care trebuie depozitate în frigider, într-un mediu rece (4°C). Drojdia proaspătă în formă de cub este fragilă și sfărîmicioasă, astfel că poate fi adăugată cu ușurință în aluat. După deschiderea pachetului, poate fi utilizată direct, fără a fi dizolvată. Dacă nu folosești întregul pachet, este important să îl închizi bine și să-l păstrezi în frigider, blocând orice contact al drojdiei cu aerul. În caz contrar, vei simți un miros diferit, iar aceasta va avea o altă culoare.

Drojdia uscată Pakmaya 

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de drojdie pentru acasă este cea uscată. Aceasta se obține prin uscarea drojdiei cu ajutorul unor tehnici speciale și se găsește sub formă de granule. Este foarte ușor să folosești drojdia uscată. Granulele trebuie puse în contact cu apă sau lapte și lăsate să se dizolve. Temperatura apei sau a laptelui folosit este foarte importantă. Utilizarea lichidelor foarte fierbinți sau foarte reci nu este benefică pentru drojdie. Drojdia uscată trebuie depozitată într-un mediu rece și uscat, precum un dulap din bucătărie. În acest fel, o poți folosi pentru mult timp.

Drojdia uscată instant Pakmaya

Să aruncăm o privire la drojdia uscată instant, care are o structură asemănătoare cu cea a drojdiei uscate. Comparativ cu aceasta, drojdia uscată instant este compusă din granule fine și are o durată diferită de păstrare. De asemenea, este ușor de găsit pe multe piețe alimentare. Față de drojdia uscată, drojdia uscată instant diferă prin proprietățile structurale și durata mai mare de depozitare. De asemenea, diferă și modul de utilizare. Deoarece drojdia uscată instant este mai fină, aceasta poate fi adăugată direct în aluat și amestecată cu făina. Aceasta este ușor solubilă în timpul frământării și nu necesită contact cu apa înainte. Pe parcurs, apa sau laptele pe care le adaugi aluatului nu trebuie să fie nici prea calde, nici prea reci.

După ce descoperi principiile de bază ale drojdiei, e timpul să le pui în practică. Nu uita: folosirea drojdiei potrivite te ajută să obții gustul dorit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cel mai bun si pufos cozonac, facut cu drojdie Pakmaya" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Retete similare

Desert fursecuri cu ovaz si unt de arahide

Postat de sufletista

Desert fursecuri cu ovaz si unt de arahide

Intr-un bol mixam untul moale cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema, adaugam oul si mixam pana ce se incorporeaza. Adaugam untul de arahide si dupa ce l-am incorporat, adaugam faina...

Citeste continuarea

Cheesecake cu unt de arahide si ciocolata - Reteta nr. 500

Postat de mirela0911

Cheesecake cu unt de arahide si ciocolata - Reteta nr. 500

Crusta: Se macina biscuitii fin. Se amesteca cu cacaoa apoi cu untul topit. Se omogenizeaza bine.  Se ia o tava rotunda cu pereti detasabili, se aseaza o folie alimentara si se toarna pe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.04.2017, 17:23
Ce bine arata!
la 04.04.2017, 17:30
Eu il vreau cald, chiar fierbinte....
la 04.04.2017, 17:35
X
la 04.04.2017, 18:02
Cleme, atunci e cel mai bun! Mmmm!
la 04.04.2017, 18:21
da, da, sa rupi din el si sa iasa aburi si arome...deja-mi ploua-n gura.....

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking