Chec cu afine si glazura de lamaie un desert perfect pentru orice ocazie

Postat de bucatarasa in Dulciuri
26 Aug 2024 | 651 vizualizari
Chec cu afine si glazura de lamaie un desert perfect pentru orice ocazie

Chec cu afine si glazura de lamaie  un desert perfect pentru orice ocazie, fie ca il servesti la micul dejun, la o gustare de dupa-amiaza sau ca desert dupa cina. Afinele aduc un contrast delicios de dulce-acrisor, iar glazura de lamaie adauga o nota racoritoare, echilibrand perfect gustul. Aceasta reteta este simplu de realizat, iar rezultatul final este un chec pufos, aromat si plin de savoare.

Ingrediente

  • Ingrediente Chec cu afine si glazura de lamaie un desert perfect pentru orice ocazie
  • Pentru chec:
  • 200 g faina
  • 150 g zahar
  • 100 g unt (la temperatura camerei)
  • 2 oua
  • 120 ml lapte
  • 1 plic praf de copt (10 g)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • 150 g afine proaspete sau congelate
  • Un praf de sare
  • Pentru glazura de lamaie:
  • 150 g zahar pudra
  • 2-3 linguri suc de lamaie proaspat stors

Mod de preparare

    Cum se prepara Chec cu afine si glazura de lamaie un desert perfect pentru orice ocazie

Preincalzirea cuptorului: Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge o tava de chec cu unt si tapeteaz-o cu faina sau foloseste hartie de copt.

    Prepararea compozitiei: Intr-un bol mare, bate untul cu zaharul pana devine o crema pufoasa si deschisa la culoare. Adauga ouale, pe rand, si continua sa amesteci pana cand sunt bine incorporate. Adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa.

    Adaugarea ingredientelor uscate: Intr-un alt bol, amesteca faina, praful de copt si sarea. Incepe sa adaugi treptat amestecul de faina in compozitia cu unt, alternand cu laptele, pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate.

    Incorporarea afinelor: Presara afinele cu putina faina pentru a preveni scufundarea lor in aluat. Adauga-le apoi in compozitia de chec si amesteca usor, pentru a nu le zdrobi.

    Coacerea: Toarna compozitia in tava pregatita si niveleaza suprafata. Pune tava in cuptorul preincalzit si coace checul timp de 45-50 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii (scobitoarea introdusa in mijlocul checului trebuie sa iasa curata).

    Racirea: Scoate checul din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava pentru aproximativ 10 minute, apoi transfera-l pe un gratar pentru a se raci complet.

    Prepararea glazurii: Intr-un bol mic, amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie. Adauga sucul treptat pana obtii o consistenta suficient de groasa pentru a se mentine pe chec, dar destul de fluida pentru a se intinde usor.

    Glazurarea: Dupa ce checul s-a racit complet, toarna glazura de lamaie pe deasupra, lasand-o sa curga usor pe margini.

    Servirea: Checul cu afine si glazura de lamaie este gata de servit! Poate fi pastrat la temperatura camerei intr-un recipient inchis ermetic pentru cateva zile, desi este atat de delicios incat probabil va disparea mult mai repede.

Savureaza-l alaturi de o ceasca de ceai sau cafea! Recomandam si chec pufos cu cacao

Daca ti-a placut reteta noastra "Chec cu afine si glazura de lamaie un desert perfect pentru orice ocazie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (0)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Melcisori cu nuca si piersici

Postat de timea

Melcisori cu nuca si piersici

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.  Intr-o cana punem drojdia uscata, o lingurita de zahar si 2 lingurite de faina si le amestecam adaugand 100 ml de lapte caldut...

Citeste continuarea

Orez cu lapte

Postat de Pungasa_Rogue

Orez cu lapte

Orezul se spala in mai multe ape, dupa care se pune la fiert intr-un litru de apa. Dupa ce se umfla, orezul se scurge de apa si se adauga laptele, iar cand acesta din urma da in clocote, se...

Citeste continuarea

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking