Cheesecake cu mandarine si ciocolata

Postat de gabrielacuisine in Torturi
27 Dec 2013 | 19264 vizualizari
Cheesecake cu mandarine si ciocolata

Ce sa va spun despre aceasta minunatie?! Cum nu am stare de obicei si aveam si pofta de ceva dulce, m-am apucat sa fac acest cheesecake, pentru ca nu mi-a ajuns cozonacul de Craciun si pentru ca, tot uitandu-ma pe site-uri cu mancare si tot felul de dulciuri, m-a apucat o mare pofta. Si a trebuit sa fie musai cu portocale si ciocolata, o combinatie de vis as putea spune, racoritor, cremos, dar destul de consistent, un desert excelent pentru sarbatoare si care nu necesita prea mare efort! Il puteti prepara fara nici o grija de Anul Nou, cu o zi inainte, de preferabil, ca sa aiba timp sa se inchege perfect!

Ingrediente

  • diametrul formei 22 cm -24 cm (adica cum vreti)
  • Baza:
  • 200 gr biscuiti simpli (sau digestivi)
  • 1 lingura zahar pudra
  • 100 gr unt topit
  • Crema:
  • 450 gr branza mascarpone
  • 250 gr crema de branza Philadelphia (speciala pentru cheesecake)
  • 500 ml frisca lichida (min. 30% grasime)
  • 15 gr gelatina granule (hidratata si dizolvata)
  • 3 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 conserva mandarine (mica de 200 gr)
  • 1 lingurita esenta de portocale (optional)
  • Decor:
  • 1 conserva mandarine (200 gr)
  • 100 gr ciocolata amaruie (55% continut in cacao)

Mod de preparare

Baza:

Macinam biscuitii in robotul de bucatarie pana se fac ca o pulbere fina apoi ii amestecam cu o lingura de zahar pudra.

Topim untul la microunde (sau pe foc) apoi il adaugam in compozitia de biscuiti si amestecam cu mana pana obtinem un aluat sfaramicios.

Pe un platou punem un inel detasabil pentru torturi si in interiorul acestuia vom pune aluatul sfaramicios de biscuiti pe care il vom nivela si presa usor cu mana ca sa fie uniform. Introducem platoul cu blatul in frigider cca 10- 15 minute ca sa se inchege si intre timp facem crema.

Nota: Eu am folosit un inel special pentru torturi care nu are fund detasabil, daca nu aveti asa ceva recomand sa puneti blatul de biscuiti intr-o forma de tort cu inel detasabil (din aceea de teflon) si coaceti blatul 10 minute in cuptorul preincalzit la 170ºC.

Crema:

Punem gelatina la hidratat in sucul mandarinelor din conserva. Sucul trebuie sa acopere gelatina cu un deget macar. In momentul in care o vom adauga in crema, o incalzim la microunde 30 de sec. sau o dizolvam pe baie de abur. Cand se adauga in crema , nu trebuie sa fie in nici un caz fierbinte, trebuie sa aiba o temperatura suportabila la deget.

Batem frisca tare si o punem la rece  pana mixam branza.

Branza Philadelpfia se mixeaza cateva secunde ca sa devina cremoasa (ideal ar fi sa fie la temperatura camerei, dar mie mi s-a mixat si asa).

Adaugam si branza mascarpone si mixam bine pana se omogenizeaza.

Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam dupa fiecare aditie. Daca credeti ca nu este suficient de dulce, mai puteti adauga zahar, mie nu imi place sa fie lesinator, oricum este destul de consistent ca desert!

Scoatem frisca din frigider si o incorporam treptat in crema de branza. Nu mixati prea mult pentru ca se poate branzi! (adica se intareste prea tare crema iar apoi se poate branzi, mixati doar cat sa se incorporeze, cateva secunde).

Daca vreti ca cheesecakul sa fie mai aromat, ii puteti adauga o lingurita esenta de portocale (pe care eu nu am avut-o la dispozitie), daca nu aveti, adaugati doar esenta de vanilie si restul de suc de la conserva de mandarine si omogenizati. Esenta de vanilie poate fi pusa si mai devreme in crema.

La final adaugam gelatina care trebuie sa fie la temperatura camerei.

Scoatem platoul cu blatul din frigider si punem o jumatate din crema in interiorul inelului detasabil pe care o nivelam cu o lingura. Asezam pe toata suprafata cremei mandarinele din compot bine scurse. Le putem apasa usor cu degetul in crema ca sa nu faca bule de aer cand asezam crema de deasupra.

Punem si cealalta jumatate de crema deasupra si o nivelam usor si uniform.

Bagam cheesecakul la frigider peste noapte (sau cel putin 5 ore) ca sa se inchege perfect.

Cum decoram:

In primul rand avem mare grija cand scoatem inelul detasabil. Crema de branza s-ar putea sa se lipeasca de peretii inelului, dar putem trage usor cu lama unui cutit pe marginea cheesecakului  inainte de a desprinde inelul. Daca va iese neregulat, nu-i nici o problema, nivelam cu cutitul usor pe margini iar apoi decoram cu ciocolata neagra pe care o taiem cu cutitul felii subtiri.

Bucatile de ciocolata le lipim pe margini intai cu mana, apoi stergem excesul de ciocolata cu o pensula de uns prajiturile.

Deasupra am pus un cerc de la o forma de tort mai mic (daca nu aveti forma asa mica, faceti un cerc dintr-o hartie) apoi am presarat ciocolata si pe marginile de deasupra cheesecakului. Am scos cercul, iar in locul ramas, am asezat concentric felii de mandarine scoase din compot si scurse de suc pe o hartie prosop ca sa nu faca “balta” pe tort.

Aceasta a fost tot, este deosebit de fin, cremos, parfumat si racoritor, perfect pentru o zi speciala! Orice zi din viata noastra poate fi speciala nu?

Sarbatori fericite si multe succese in Anul care vine!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cheesecake cu mandarine si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Retete similare

Desert cheesecake cu ananas si ciocolata

Postat de privatelaura

Desert cheesecake cu ananas si ciocolata

Mai intai, se topeste ciocolata alba pe baie de aburi. Eu prefer aceasta metoda ca sa fiu sigura ca nu se arde. Dupa ce s-a topit, se lasa deoparte. Gelatina se hidrateaza in sucul din conserva de...

Citeste continuarea

Mini cheesecake cu ananas si ciocolata

Postat de privatelaura

Mini cheesecake cu ananas si ciocolata

Pregatim formele in care vom coace tortuletele. Eu am folosit trei inele din inox pe care le-am asezat pe o tava. Macinam biscuitii fin, la robot. Topim untul si il adaugam peste biscuiti....

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.12.2013, 20:55
wow super :
la 27.12.2013, 20:57
O combinatie grozava.Yamiii
la 27.12.2013, 21:01
la 27.12.2013, 21:09
M-ai convins! O sa fac de Revelion, pentru ca prefer deserturile usoare si racoroase
la 27.12.2013, 21:10
Dupa cum am zis

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking