Chifle cu susan

Postat de RODIMUR in Piine
8 Feb 2019 | 4682 vizualizari
Chifle cu susan

Toată lumea apreciază pâinea și produsele de panificație preparate în casă. Și nouă ne plac foarte mult și de aceea, eu fac adeseori pâine, chifle, sau batoane, pentru că gustul lor este mai bun decât al acelora din comerț, chiar dacă asta înseamnă puțină muncă în plus. Sunt pufoase, bune, frumoase și chiar economice... Din ingredientele de mai jos am făcut 16 chifle medii, cam câte 2/porție.

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 300 ml de lapte cald
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • 1-2 lingurițe de zahăr tos
  • 100 ml de ulei de floarea soarelui
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • 3-4 linguri de susan

Mod de preparare

Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul.

Se toarnă lapte cald în mijlocul vasului și se amestecă drojdia cu zahărul, până ce se dizolvă. Se adaugă, în continuare laptele cald, puțin câte puțin și se încorporează toată făina.

Se adaugă treptat uleiul și se frământă ușor, până ce se încorporează tot, iar aluatul devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă vasul la un loc călduros, ferit de curenții de aer rece, ca să dospească.

După 30-40 minute, când aluatul s-a dublat, ca mărime, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă cu puțină făină, pentru eliberarea aerului.

Se împarte aluatul în două bucăți și fiecare din ele se porționează în câte chifle doriți să faceți. Eu am făcut câte 8 chifle din fiecare bucată de aluat, pentru că voiam să fie medii, nici mari, dar nici prea mici.

Pentru modelarea chiflelor, se ia câte o bucățică de aluat, se formează o bilă care se aplatizează și apoi se învârte în mâini, trăgând ușor de marginile ei, pentru ca suprafața chiflei să rămână netedă. Marginile chiflei se adună și se lipesc dedesubt, după care se pune în tavă, pe hârtia de copt.

La fel se procedează pentru modelarea tuturor chiflelor, până la epuizarea aluatului. Se lasă suficient spațiu în tavă, între chifle, pentru că ele vor mai crește.

Se mai lasă chiflele să crească în tavă, timp 10 minute, după care se ung cu ou ”bătut”, se presară susan și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos.

Când sunt gata rumenite, se scot din cuptor și după 3-4 minute se acoperă cu un șervet curat, ca să nu se usuce/întărească, ci să rămână moi și bune.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Chifle cu susan" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (36)
Retete similare

Reteta de chifle cu lapte

Postat de Constelatialeu

Reteta de chifle cu lapte

Iata cum se prepara Reteta de chifle cu lapte  Intr-un castron incapator am cernut faina. Separat am amestecat drojdia cu zaharul si 2 linguri de faina si am diluat cu 1 cescuta de apa...

Citeste continuarea

Chifle pufoase

Postat de mitinita

Chifle pufoase

Se prepara maia. Se pune intr-un bol apa calduta, drojdia, o lingura de zahar si 50 de gr de faina. Se lasa deoparte 5 minute sau pana cand incep sa se formeze bule. Se adauga untul,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.02.2019, 13:01
la 08.02.2019, 13:12
Ce pufoase sunt 😍😍😍
la 08.02.2019, 13:27
Mulțumesc frumos, Găbytza!
la 08.02.2019, 13:46
Ce rotunjoare și frumușele sunt!
la 08.02.2019, 13:50

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking